Élet-Stílus

A Katrina titkait kutatja a NASA

A NASA új szimulációja segítséget nyújt a szakértőknek a légköri folyamatok mélyebb megértéséhez, és ezáltal a pontosabb időjárás-előrejelzéshez. A GEOS-5 nevű modell már tavaly, a Katrina hurrikán idején viszonylag sikeresnek bizonyult, a kutatók az idei hurrikánszezon alatt folytatják tökéletesítését.

Amikor 2005. augusztus 29-én a Katrina hurrikán az Egyesült Államok partjai mentén végigvonult, az erős szél, a nagy erejű zápor és a hatalmas hullámzás még a szárazföld belsejében néhány száz kilométerre lévő területeken is éreztette hatását. A vihar okozta pusztítás és tragédia egy év után is elevenen él az emberek emlékezetében.

Annak ellenére, hogy a Katrina az ország egyik legnagyobb természeti katasztrófájaként vonult be a történelembe, az eseménynek volt egy jó oldala is: alapul szolgált a NASA legújabb légköri modelljének teszteléséhez. Habár a modellt eredetileg nem időjárás-előrejelzéshez fejlesztették ki, a légköri folyamatok – többek között a hurrikánok –, alaposabb ismerete hozzájárulhat a pontosabb előrejelzéshez, ami pedig életeket menthet.

Tekintse meg a szelek mozgását szemléltető animációt!

A képen a modell által augusztus 28-ra – a hurrikán tetőpontjának idejére –, előrejelzett szélmozgások láthatók. A kép közepén lévő kavargó vonalak, a viharon átvonuló közel 240 kilométeres óránkénti sebességgel örvénylő légmozgást mutatják. A vonalak hossza azt jelzi, hogy a szél mennyit haladt hat óra alatt. A kép közepén besűrűsödő vonalak pedig a hurrikán „szemét” jelzik. Kutatók a modellel augusztus 23-tól követték nyomon a hurrikánt; a modell elég hűen tükrözte a vihar valóságos útját és erejét.

GEOS-5 (Goddard Earth Observing System) nevű új modell a NASA földfigyelő műholdjainak adatait dolgozza fel a légköri folyamatok leírásához. A kutatók remélik, hogy a modell segítségével a levegő hőmérséklete, páratartalma, valamint a széljárás ismeretében előre tudják jelezni a légköri folyamatokat, és magyarázatot találnak arra, hogy miért alakulnak egyes viharok nagy erejű hurrikánná, míg mások elenyésznek az óceán fölött.

Míg a legtöbb tudományos elmélet laborban tesztelhető, a légköri jelenségeknél ez sajnos lehetetlen. A kidolgozott modellt élesben kell kipróbálni. Jelen esetben a kutatók a 2005. évi hurrikánok szimulációját használják fel ahhoz, hogy kiderítsék, a GEOS-5 mennyire jó előrejelző. Mi mással lehetne jobban tesztelni a modellt, mintsem azzal, hogy mennyire hűen tükrözi az ország történetének egyik eddigi legnagyobb viharát.

A modellbe folyamatosan betáplálják a NASA aktuális műholdas adatait az Atlanti-óceán fölött keletkező viharokról is. Habár a modell meglehetősen jól előrejelezte a Katrina hurrikán légköri folyamatait, még messze nem tökéletes. A kutatók tovább futtatják és tökéletesítik a modellt a 2006. évi hurrikánszezon alatt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik