Élet-Stílus

Halálos veszély a Corollában

Több mint 19 ezer Corolla Versót hív vissza a Toyota egy légzsákhiba miatt, ami akár halált is okozhat. Az utas oldali légzsák ugyanis kiiktatva is bekapcsolhat.

Nagyon komoly problémát fedezett fel autóinál a Toyota. A Toyota Corolla Versók kikapcsolt jobb oldali légzsákja bizonyos esetekben működőképes maradhat, ezért a menetiránynak háttal rögzített gyermekülésben utazó csecsemők egy esetleges balesetnél súlyos, akár halálos sérülést is szenvedhetnek.

A kikapcsolható jobb első légzsák pont arra lenne jó, hogy az ilyen sérülésektől megóvja a gyermekeket. Erre minden légzsákos autóban fel is hívják a figyelmet.

A hiba miatt a Toyota a 19 ezer címzettnek írott levelében vállalja, hogy a szervizeiben ellenőrzi a légzsák kikapcsoló rendszerét, illetve szükség esetén elvégzik a javítást. Az értesítésben felhívják a tulajdonosok figyelmét arra, hogy az átvizsgálásig ne használjanak olyan gyerekülést az első ülésen, amelyben a menetiránynak háttal utazik a baba.

A rendellenes működést az autók vezérlő-számítógépének hibás programozása okozza, amelyben egy másik hibát is felfedeztek: a mesterséges intelligencia alkalmasint hajlamos a vezető övfeszítőjét is kikapcsolni. Ez azonban – valami miatt – nem jelent balesetveszélyt. Az érintett 19 115 Corolla Verso 2004 februárja és 2005 augusztusa között készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik