Élet-Stílus

Greenpeace: a Nokia és a Dell a legzöldebb

A Greenpeace szakértői elkészítették azt a listát (Guide to Greener Electronics), amelynek segítségével a legnagyobb számítástechnikai termékeket és mobiltelefonokat gyártó vállalatok környezetvédelmi megítélése vethető össze.

Az elkészült felmérés, az elektronikai cégek – ökológia-barát – megítélése új megvilágításba helyezheti ezket a vásárlóik szemében, hiszen a világon egyre jobban terjed a környezettudatos gondolkodás. A Greenpeace 14 nagyvállalat esetében határozta meg egy tízes skálán a kérdéses cég aktuális „ökomegítélését”. Az értékelés annak alapján történt, hogy a cég miként teljesíti a mérgező kémiai anyagok kivonására vonatkozó elveket, illetve termékei előállítása folyamán mennyire használ környezetbarát megoldásokat, s az egyre nagyobb gondot okozó e-hulladék újrahasznosítása milyen szerepet kap a vállalat technológiai folyamataiban.

A Nokia és a Dell zöldebbek

A Greenpeace mindössze két céget talált „zöldebbnek” a többinél. A Nokia és a Dell esetében hetes osztályzattal jutalmazták a környezetbarát gyártási technológiákat. A finneknél külön kiemelték, hogy 2005 óta egyáltalán nem használ PVC-t készülékeihez és 2007-től a gyártásban alkalmazott más mérgező anyagok további csökkentése várható.

A Dell szintén minimálisra csökkentette a környezetre káros alapanyagok felhasználását, valamint mindkét vállalat komoly lépéseket tesz az elavult, elromlott termékeinek újrahasznosítása érdekében. A környezetvédők megítélése szerint ezek a szempontok egyre fontosabbak a technológiai cégek környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A Hewlett-Packard (HP) 5,7-es értékelésével a harmadik helyezett lett a listán, mivel a cég még csupán tervezi a mérgező és káros anyagok csökkentését termékeiben. A viszonylag jó helyezést azért érhetett el a HP, mert az utóbbi időben sokat tett termékei újrahasznosításáért. Néhány éve a Greenpeace tüntetői még egy teherautónyi e-hulladékkal demonstráltak a HP székháza előtt, de azóta a cég sokat változtatott hulladékkezelési stratégiáján.

A Sony Ericcson 5,3 ponttal a negyedik lett, mivel a mérgező anyagokat jórészt kevésbé károsakkal váltotta fel a gyártásban, viszont az újrahasznosításban nem sikerült olyan hatékony lépéseket felmutatnia, mint finn versenytársának.

A középmezőny és a sereghajtók

A Samsung (5), a Sony (4,7), az LG (4,3), a Panasonic (3,3), a Toshiba (3) és a Fujitsu Siemens (3) kerültek a középmezőnybe. Ezek jórészt megkezdték a környezetbarát technológiák bevezetését, de számos tennivalójuk van még az újrahasznosításban.

A sereghajtók között a legnagyobb meglepetést az Apple okozta. Az egyre népszerűbb termékeket gyártó cég egyáltalán nem dicsekedhet 2,3 pontjával. Az Acer (2,3) szintén hasonló értékelést kapott a szigorú környeztvédőktől.

A legrosszabb értékeket azonban a Motorola (1,7) és a Lenovo (1,3) kapta a Greenpeace listáján. A Motorola lepontozását az okozta, hogy a cég elutasította egy, a mérgező anyagok alkalmazását tiltó határozat aláírását, és az újrahasznosításban is igen szerény eredményeket tud csak felmutatni.

A Greenpeace szakértői szerint a “Guide to Greener Electronics” a mobiltelefon és PC-gyártókat további versenyre készteti, és így azok egyre “zöldebbé” válva csökkenthetik a környezetkárosító anyagok felhasználását. A lista készítői leginkább az Apple-től várnak gyors változásokat, hiszen a cég szimpatikus arculatát és divatos termékeit nehezen tartják összeegyeztethetőnek a most elért helyezéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik