Élet-Stílus

A főutakra is matrica kell a kamionoknak

Kizárólag autópálya-matricával használhatnák januártól a tranzitúttá minősített főútvonalakat a kamionok.

Kóka János az elektronikus útdíjrendszer (ED) kiépítésének négy éve húzódó projekjét szeptember 1-jétől új miniszteri biztosra, Kovács Lászlóra – aki korábban az informatikai tárca közhálóprojektjének vezetője, a Malév informatikai igazgatója volt – bízza – tudta meg a Népszabadság. Kovács fő feladata, hogy a rendszert legkésőbb 2008 januárjáig kiépítse.

A Népszabadság értesülései szerint a szakminisztérium – a korábbi tervekkel ellentétben – már nem éri be az autópályák elektronikus díjrendszerbe kapcsolásával. Ehelyett valószínű, hogy az ED infrastruktúrájának valamennyi gyorsforgalmi úton és a hazánkon áthaladó kamionok által használt összes útvonalon ki kell majd épülnie.

A tranzitutak kiválasztásánál a szakértők ötféle lehetőséggel számolnak. A legvalószínűbbnek ezek közül az látszik, hogy a díjfizetésbe – az autópályák, autóutak mellett – bevont utak körét a forgalmi adatok alapján határozzák majd meg. Az elképzelés a kizárólag az autópályák fizetővé tételét lehetővé tevő közúti közlekedésről szóló törvény módosítását igényli. A gyakorlatban pedig azt jelentené, hogy az úthasználók nemcsak a sztrádákon, hanem még további több mint félszász főútvonalon is kénytelenek lennének díjat fizetni.

Az autósok többségét megnyugtathatja, hogy a használatarányos díjak előreláthatólag a 7,5 tonnát meghaladó tömegű tehergépkocsiknál – tehát elsősorban a nemzetközi fuvarozásban részt vevő kamionoknál – váltják majd fel a jelenlegi matricákat. A kisebb teherautók és a személygépkocsik egy ideig még a címkés rendszert használhatják. Az átállás pontos menetrendjéről azonban nincs döntés.

A gazdasági tárca szakértői szerint azonban a jövő évi autópályadíj-rendelet elfogadásakor véglegessé váló lépés legfontosabb következménye nem a bevételek remélt növekedése. Ennél fontosabb, hogy a várakozások szerint a tranzitútvonalak díjasítása a gyakran lakott területen is átvezető főutak tehergépkocsi-forgalmát csökkenti, az autópályákét növeli majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik