Élet-Stílus

Trópusi viharrá csendesült az Ernesto

Heves esőzésekkel érte el Kuba déli részét a trópusi viharrá gyengült Ernesto, miközben Floridában arra készülnek, hogy mire odaér, ismét hurrikánná fejlődhet.

Hétfőn este érkezett Kuba déli része fölé az Ernesto trópusi vihar, amely vasárnap rövid ideig már hurrikán erősségű is volt. “Azt mondhatjuk, hogy az Ernesto gyenge, már csak árnyéka régi önmagának” – nyilatkozott a kubai televíziónak José Rubiera, a kubai meteorológiai intézet előrejelzési igazgatója, a ciklonok elismert nemzetközi szakértője. Hozzátette, hogy valamelyest erőre kaphat a vihar Kuba középső része fölé érve.

A szigetország déli részén elővigyázatosságból 600 ezer embert helyeztek biztonságba a kubai polgári védelem beszámolója szerint. A déli és a középső országrészben továbbra is fenntartják a készültséget.

Az egyesült államokbeli Nemzeti Hurrikánfigyelő Központ legújabb előrejelzése szerint az Ernesto a korábbi számításokkal ellentétben nem a Mexikói-öböl, hanem Florida partjainál éri el az amerikai kontinenst és a Floridai-szoroson áthaladva ismét hurrikánná erősödhet. Tavaly az öböl partvidékén rendkívüli pusztítást vittek véghez a Katrina és a Rita hurrikánok.

A meteorológusok szerint az Ernesto örvényében a szelek elérhetik az óránként 137 kilométeres sebességet is. Floridában készülnek az Ernesto – keddre vagy szerdára várható – érkezésére. “Nagyon komolyan vesszük ezt a vihart” – mondta Jeb Bush, Florida kormányzója. A déli szövetségi államban rendkívüli állapotot hirdettek és elrendelték, hogy a nemzeti gárda legyen készenlétben a fellépésre. Elrendelték, hogy minden turista és nem állandó lakos hagyja el a Florida félsziget csúcsától délre található Floridai-szigeteket. Az érintett térség lakosait felszólították, legyenek készen egy azonnali kiürítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik