Élet-Stílus

Üzleti csomag a Google-től

A Google az irodai szoftverek piacára is betörve a Microsoft újabb hídfőállását támadja. A csomag az MS Outlook és az Exchange szoftvereinek alternatíváját kínálja ingyen.

Hétfőtől a Google ingyenes üzleti csomaggal örvendezteti meg az alternatív office-felhasználók széles táborát, egész pontosan egy leginkább üzleti kommunikációra alkalmas alkalmazáscsokorral, amely elemeit már sikerrel alkalmazzák világszerte.

„Google Apps for Your Domain” nevű csomagban megtalálható a népszerű Gmail, a Google Talk, egy online naptár (Google Calendar) és egy weboldal-készítő alkalmazás a Google Page Creator. Az ingyenesen elérhető csomag egyetemeknek, magánvállalkozóknak, kkv-knak és egyéb hivataloknak teszi lehetővé, hogy saját domainnevükön kommunikáljanak.

A Google ezzel a csomaggal újabb területen igyekszik vetélytársát, a Microsoftot sarokba szorítani, hiszen a cégek eddig általában ezekre a feladatokra a Microsft Exchange és az Outlook különböző verzióit alkalmazták.

Hogy a felhasználóknak ne kelljen új szervereket vásárolni, az adattárolásról is a Google gondoskodik, gyakorlatilag a cég szerverein az ügyfelek saját domainnévvel elkülönített tárhelyeket kapnak. Az egy domain alá tartozó alkalmazásokat olyan szintű testreszabhatósággal ruházták fel, amelyben az egyes szolgáltatások elérhetőségét és a grafikus megjelenítését állíthatják be a felhasználók.

A jelenlegi csomag még nem tartalmazza a Google web2 alapú szövegszerkesztőjét, a Writelyt, és a táblázatszerkesztőt sem, de a szakértők szerint ezek is hamarosan belekerülnek a csomagba.

A Google-támádásra a Microsoft láthatóan a közösségi szolgáltatások területén indított válaszcsapást. A csata láthatóan egyre jobban a web2 – online – alkalmazások felé tolódik. Az ingyenességgel és nagy népszerűséggel operáló Google könnyen kerülhet előnybe, hiszen a Microsoft még nem akar lemondani a számítógépek millióin futó office-csomagok bevételeiről.

Addig azonban, amíg a felhasználó kénytelen a Windowst és egy böngészőt is futtatni a web2 alkalmazások eléréséhez, a Microsoftnak komolyan nem kell számolnia a piac beszűkülésével. Ha a Google az operációs rendszert is áthelyezi a netre, a Microsoft egész más mélységű fenyegetéssel találhatja szemben magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik