Élet-Stílus

Nem tett kárt a villám az Atlantisban

Nem tett kárt a villámcsapás az amerikai Atlantis űrrepülőgépben – jelentette be helyi idő szerint vasárnap este LeRoy Cain, az űrrepülőgép indításának előkészítéséért felelős NASA-tisztségviselő.

Az amerikai űrügynökség vasárnap közölte, hogy keddre halasztja az Atlantis indítását, mert mérnökeinek fel kell mérniük előbb a floridai indítóállást ért villámcsapás következményeit. Eredetileg vasárnapra tervezték az indítást, de a Karib-tengeren kialakult Ernesto hurrikán miatt már kétszer is elhalasztották.

LeRoy Cain vasárnap esti közlése szerint a NASA folytatja az indítás előkészületeit, és egyelőre úgy tervezi, hogy kedden útnak indítja az Atlantist. Jelezte azonban, hogy a vihar ismét „beleszólhat” az elképzelésbe. Helyi idő szerint kedden reggel (közép-európai idő szerint délben) a NASA szakemberei ismét értékelik az időjárási körülményeket, és akkor döntik el, hogy végrehajtják-e aznap az indítást, vagy visszavontatják az űrjárművet az indítóállásból a hangárba.

Még vasárnapi tájékoztatóján Bruce Buckingham azt mondta, az űrrepülés vezetői úgy döntöttek, hogy kedd előtt nem bocsátják fel az Atlantist a pénteki villámcsapás miatt. A szóvivő hozzátette, hogy a mérnökök eddig nem találtak „semmilyen károsodást vagy tűznyomot az űrrepülőgépen”.

Buckingham arról is beszélt, hogy a halasztás lehetővé teszi a repülésirányítók számára, hogy elemezzék az űrrepülőgép számítógéprendszeréből kapott adatokat, valamint a földi berendezéseket, amelyeket a pénteki villámcsapás károsíthatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik