Élet-Stílus

Mégsem Moszkvába utaznak az ’56-ot ismerő diákok

Hiller István megváltoztatta a Freedom Fighter elnevezésű középiskolai vetélkedősorozat nyertes csapatának jutalmát. Így Moszkva helyett Párizsba utazhatnak az 1956-ot jól ismerő diákok.

Az oktatási és kulturális miniszter hétfőn felülbírálta liberális elődjének döntését, az országos tanulmányi vetélkedő eredeti nyereménye ugyanis egy Moszkvai tanulmányi út lett volna. Magyar Bálint még januárban azzal a céllal indította útjára a Freedom Fighter elnevezésű vetélkedőt, hogy az iskolapadban ülő diákok is megismerjék a diktatúra elleni felkelés, a személyes hősiesség, az egyéni és közösségi áldozathozatal szimbólumává vált ’56-os forradalmat.

A győztesek az oktatási tárca tervei szerint a forradalmak városát, Párizst kereshetik fel, ahol történelemtanárok kíséretében leróhatják kegyeletüket a Pére Lachaise temetőben Nagy Imre emlékművénél, a Magyar Intézetben pedig találkozhatnak a magyar emigráció Franciaországban élő jeles képviselőivel is. Hiller egyébként a vetélkedősorozat nevét is megváltoztatta, így az Szabadságharcos – Freedom Fighter néven fut tovább.

Az Európai Parlament magyar néppárti képviselői még augusztus elején tiltakoztak, hogy a „Freedom Fighter” címen rendezett középiskolai vetélkedőjének győztese Moszkvába utazhat. Schmitt Pál és Szájer József akkor a győzteseknek Brüsszelt és Strasbourgot kínálta fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik