Élet-Stílus

Hatásos lehet a H5N1 ellen egy kínai vakcina

Hivatalos jelentés szerint hatékonynak és biztonságosnak bizonyult a madárinfluenzát okozó H5N1 vírus ellen kifejlesztett kínai vakcina az embereken végzett kísérletek első szakaszában.

Hat önkéntesen próbálták ki az oltóanyagot a múlt év novembere és ez év júniusa között, s kedvezőek az eddigi tapasztalatok, jelentette az Új Kína hírügynökség hétfőn. Kínai tudósok tavaly kezdték el a vakcina kifejlesztését, és már az év végén megkezdték az embereken végzett kísérleteket. A kínai kormány jelezte, hogy több szakaszban ellenőrzik az oltóanyagot, mielőtt megkezdik tömeges termelését.

Eddig tizennégy ember halt meg madárinfluenzában Kína területén, a legutóbbi ilyen elhalálozás július 12-én történt. Az emberre is veszélyes fertőzés több tucat góca alakult ki az utóbbi években az ország baromfitenyészeteiben. Szakértők azért tartják veszélyesnek ezt a kórt, mert tartanak tőle, hogy kialakulhat a vírusnak egy olyan mutációja, amely könnyen terjed emberről emberre, és akkor világméretű járványt okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik