Élet-Stílus

Fájlcserélő a Firefoxhoz

admin
admin

2006. 08. 28. 16:07

Hivatalosan is elkészült a legnépszerűbb alternatív böngészőhöz kifejlesztett fájlcserélő bővítő modul. Az Allpeers jelenleg ugyan csak bétaverzióban érhető el, de már most óriási az érdeklődés.

Az Allpeers lehetővé teszi, hogy egy felhasználó saját fájlcserélő hálózatot hozzon létre a barátaival, ismerőseivel. A P2P-modul a BitTorrent technológiára épül. A hálózat részét képező számítógépek egymással állnak összeköttetésben, vagyis nincs külön központi szerver. További előny, hogy minden a rendszerbe kötött PC anonim marad és az adatátvitel titkosítással zajlik.

A bővítő modult még tavaly év végén jelentették be, ezt követte a több hónapos fejlesztőmunka, majd az elmúlt hetekben egy zártkörű bétateszt. Az új szoftvert most már bárki letöltheti és használhatja. Az Allpeers egyaránt futtatható Windows, Linux és MacOS X operációs rendszerek alatt. A hálózat gyakorlatilag úgy bővíthető, mint egy azonnali üzenetküldő program esetében, vagyis elegendő csak a csatlakozni akaró személyt felvennünk a barátaink listájára és ő máris kezdődhet a fájlok csereberélése. Lehetőségünk van arra, hogy külön felhasználói csoportokat hozzunk létre, így például külön helyre kerülhetnek az osztálytársak, a kollégák, az ismerősök és a rokonok. Eldönthetjük, hogy egy adott fájlt csak egyvalakinek továbbítunk, vagy a hálózat minden tagjának.

A program kezelése rendkívül egyszerű. Csak ki kell választanunk a megosztani kívánt fájl(oka)t, ez(eke)t át kell húznunk a Share mappába, majd ki kell választanunk, hogy ki férhet hozzájuk. De nemcsak fájlokat tehetünk ebbe a mappába, hanem ha például egy érdekes weboldalra bukkanunk, annak címét és megoszthatjuk ismerőseinkkel.
Az Allpeers mérete 4 megabájt és csupán egy felhasználói nevet, egy jelszót és egy e-mail címet kell megadnunk.

Az Add Contact menüponttal bárkit hozzáadhatunk a tagok listájához, ehhez elég csak az illető nevét vagy az e-mail címét megadnunk. Amennyiben azonban olyan valakinek az e-mail címét adjuk meg, aki még nincs regisztrálva, annak a szoftver meghívót küld. A fejlesztők a letölthető bétaverzió megjelenése után is gőzerővel dolgoznak. A tervek között szerepel például a program új funkciókkal (chatelés, stb.) ellátása.

A Firefox újabb lépést tett a népszerűségének növelésére és valószínűleg jelentős mennyiségű ellenséget szerzett a szerzői jogvédők között. Kérdés, hogy megéri-e ujjat húzni a jogvédőkkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.