Élet-Stílus

Vasárnap indul az Atlantis űrsikló

Az Atlantis hat űrhajósa csütörtökön megérkezett a Kennedy Űrkikötőbe, hogy elvégezze az indulás előtti utolsó előkészületeket. A visszaszámlálás megkezdődött.

Csak egy kis jó időre van szükségünk – nyilatkozta az Atlantis parancsnoka Brent Jett a sajtó képviselőinek a vasárnapi indulás előtti sajtótájékoztatón. A meteorológiai jelentések szerint a az időjárással nem lesz probléma a vasárnapi start idejére kedvezőek az előjelek. Ha mégis gond adódna a NASA a hétfőn, vagy kedden mindenképpen felbocsáthatja az Atlantis-t.

Mindenki bizakodó. Az Atlantis kiváló formában van, az indítási menedzserek nem jeleztek műszaki problémákat, mondta Steve Payne, NASA misszióigazgatója.

Az Atlantis küldetésének lényege ismét a nemzetközi űrállomás továbbépítése, s a két év hátrány behozása, amelyet a NASA a 2003-as baleset miatt kénytelen volt elszenvedni.

A legénység, tagja igen összeszokottak, hiszen több mint négy éven keresztül együtt edzettek. Az összeszokottságra szükség is lesz, hiszen legalább 3 űrsétát tervezett a NASA a küldetés folyamán. Az öt amerikain kívül egy kanadai űrhajós is a legénység tagja, aki korábban a kanadai nemzeti tornászválogatott tagja volt.

A NASA nemzetközi űrállomásépítő programjának késedelmes volta ellenére folytatni kell az űrbázis építését, hiszen az űrügynökség 2010-ig nyugdíjazni akarja az űrsiklókat, amelyek jelenleg egyetlen kapcsolatot jelentik a Föld és a bázis között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik