Élet-Stílus

Ismét Zsidó Nyári Fesztivál

A rendezvény nyitánya szombaton 21 órakor, Vivaldi, Juditha Triumphans (Győzelmes Judit) oratóriuma lesz, a jelenleg használaton kívüli Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A gyönyörű épületre hamarosan teljes felújítás vár.

A fesztivál további részén a főszerep a Dohány utcai zsinagógáé lesz, ahova szinte mindennapra jut egy kiemelkedő esemény, este hétórai kezdettel. Vasárnap az immár hagyományosnak számító Nemzetközi Kántorkoncert kezdődik: házigazdája a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Fekete László lesz, mellette Tóth Emil, a Rabbiképző főkántora is közreműködik. Hétfőn a Pártos Ödön-emlékkoncert kerül megrendezésre. Az 1907-ben született zeneszerző és brácsaművész Kodály Zoltán tanítványa volt. 1938-ban kivándorolt az akkor még angol fennhatóság alá tartozó Palesztinába, ahol 1951-től az Izraeli Zeneakadémia vezetője lett. Az est szólistája Bársony Péter brácsaművész, akit a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar kísér. A kedd egy igazi kuriózumot tartogat, az izraeli Vadim Gluzman fellépését. Az est különlegességeként a művész egy 1690-es ex-Leopold Auer Stradivarius hegedűn fog játszani, a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretében. A szerda a
Ismét Zsidó Nyári Fesztivál 1

A Budapest Klezmer Band mindig tömegeket vonz: most valami újat mutatnak

klezmer és a jazz ötvözetéé: a Budapest Klezmer Band valamint Roby Lakatos és zenekara lép fel közösen. Csütörtökökön egy nemzetközi gárda előadásában Camille Saint-Saens, Sámson és Delila koncertszerű operaelőadását láthatják.

De nem csak a Dohány utcai Zsinagógában lesznek érdekességek. Hétfőn 8 órakor, a Zeneakadémián a Fellegini Balázs operaénekes és Balogh Kálmán cimbalmos vezette Fellegini KlezmerGypsy koncertje lesz. A hagyományos klezmer- és cigányzenei elemek mellett sok szefárd (spanyol–portugál eredetű) és mizrahi (keleti) zsidó zenei elem is fel fog bukkanni. Csütörtökön este hét órakor, az Uránia Filmszínház ad otthont a Szomorú vasárnap című zenés játéknak, amely a legendás szerző-előadó életébe ad betekintést, és természetesen dalai is felcsendülnek. A darabot Müller Péter állította színpadra, Seress Rezsőt pedig Szacsvay László alakítja. Az Urániában egyébként a fesztivál ideje alatt több más színházi előadást is láthatunk, csakúgy, mint a New Orleans klubban és a Belvárosi Színházban. Az utolsó teljes napon, szeptember 3-án vasárnap, a Dohány utcai zsinagógában Operagála lesz látható, míg az Operettszínházban Jávori Ferenc Fegya: Menyasszonytánc című klezmer-musicaljét láthatjuk. A Zsidó Fesztivál záróakkordja az Uránia Filmszínházban lesz hétfő este 7 órakor. A Havana Gila formáció kifejezetten a fesztiválra állt össze, nem kisebb nevekkel, mint Bíró Eszter, Somló Tamás, Gerendás Péter és László Boldizsár. Híres klezmerdalok hangoznak majd fel, de nem a megszokott módon, hanem a kubai Buena Vista Social Club stílusában.

Budapest mellett Nagykőrösön és Vácott is lesznek programok. A Zsidó Fesztivál teljes és részletes programja itt található. A bevétel tíz százalékát izraeli árvák megsegítésére fordítják a fesztivál szervezői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik