Élet-Stílus

Hippitömeg a székesfehérvári Hairen

Ötezer embert várnak augusztus 25-én a Sóstói Stadionban megrendezett Hair szuperprodukcióra, mely ebben a formában kizárólag egyetlen alkalommal lesz látható.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata 1995 óta játssza a darabot Szurdi Miklós rendezésében. A pénteki előadás a stadion gyepén felállított hatalmas színpadon népes szereplőgárdát vonultat fel, a korábbi csapatot mintegy több száz további szereplő egészíti ki erre az estére. A produkció különlegességét jelzi az is, hogy az amatőr szereplők gázsi nélkül vállalták a fellépést.

A Rado-Ragni-MacDermot szerzőhármas Hair című alkotása 1968 óta folyamatosan jelen van a világ zenei színpadain, csak az eredeti Broadway- bemutató 1742 előadást ért meg, s film is készült a musicalből Milos Forman rendezésében. A Hair amióta megszületett egyet jelent a hippi életérzéssel, üzenete, a béke hirdetése, a lázadás a konvenciók ellen, és szabadság utáni vágy sosem megy ki a divatból. Szerzői egy nehéz korban akartak beszélni a háborúról, a békéről, a népek és fajok békés együttéléséről; a szerelemről, a szexről, a kábítószerekről, az alkoholról, a fegyverekről úgy, ahogy azt előttük nem sokan tették meg.

Az angol nyelvű darabot Szurdi Miklós és Szurdi András átdolgozásában 1995-ben mutatta be a fehérvári teátrum a Gór Nagy Mária Színitanoda és a Vörösmarty Színház közös produkciójaként, Szurdi Miklós rendezésében, a dalszövegeket Valla Attila fordította magyarra. Az előadás számos szereplőváltozáson ment át az évek során, de a „törzsgárda” a mai napig együtt játssza a Hairt: Berger szerepében Németh Attila, Bukowski szerepében többnyire Szomor György látható; Sheilát Xantus Barbara, Steve-t pedig Várfi Sándor alakítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik