Élet-Stílus

Az Apple is visszahív 1,8 millió akkut

Tíz nappal Dell négymilliós visszahívási akciója után, az Apple 1,8 millió laptop-felhasználóját érte hidegzuhanyként a hibás Sony akkumulátorok ügye.

A hibás Sony lithium-ion akkumulátorok problémája elérte az Macintosh felhasználókat is. Az Apple 1,8 millió felhasználóját érinti a mostani akkumulátor csere akció. Az Apple, mint korábban a Dell is felhívta a laptop tulajdonosok figyelmét, hogy arra, hogy a hibás akkumulátorok zárlatosak lehetnek, felmelegedhetnek, illetve akár tűzveszélyt is okozhatnak. Természetesen az akkumulátor-cserére szoruló modellekben a hibás Sony alkatrészt az Apple is ingyenesen kicseréli.

A Sony Energy Devices – a hibás akkumulátorokat gyártó Sony leányvállalat – szakértői azt nyilatkozták, hogy a Dell és Apple gépekbe szállított akkumulátorok egy hibás gyártási folyamat következtében lettek veszélyesek. A Sony a visszahívásokkal kapcsolatban 172 – 278 millió dollár körüli kiadással számol.

Az Apple új gépei estében – a MacBook és MacBook Pro modellek – az akkumulátor problémával nem kell számolni a tulajdonosoknak. A zárlatveszélyes akkumulátorok csak a régebbi modelleknél okozhatnak túlzott melegedést. A sajtó hírek szerint a hibás akkuk az iBook, és a Powerbook modellek közül érint egyes szériákat.

Emmanuele Massimo a hazai Apple képviselet vezetője szerint csak néhány száz hazai készüléket érint az akkucsere. A képviselet vezető szerint, az érintett felhasználóknak az Apple viszoteladókhoz vagy szervizközponthoz kell fordulniuk. Ott megmondják hogy jó-e az akkumulátor. Amenyiben nem, természetesen itt ingyenesen ki is cserélik.

A Dell már itthon is cserél

A világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártója, az amerikai Dell 4,1 millió darab notebook-akkumulátort hívott vissza mintegy 10 napja. Damján Tamás a Dell magyarországi vezetője a Figyelőnet kérdésre elmondta, hogy a lecserélendő akkumulátorok száma tízezres nagyságrendű a hazai készülékek viszonylatában. A cég hazai irányítója szerint nem meglepő, hogy az Apple is a visszahívások mellett döntött.

Damján hangsúlyozta, hogy a Dell világszerte mindent megtesz annak érdekében, hogy a Sony akkumulátorok által okozott problémás helyzetet ügyfelei számára a lehető leggördülékenyebben megoldja. Itthon is azon vagyunk, hogy az érintett tulajdonosoknak minél kevesebb kényelmetlenséget okozzon a kialakult helyzet..

A létrehozott www.dellbatteryprogram.com honlap és a +800 3033 4044, hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között ingyenesen hívható telefonszám mellett, a Dell magyarországi képviseleténél is lehet érdeklődni hétfőtől péntekig 8.30 és 18 óra között a +36 1 327 4231-es telefonszámon, hogy a használatban lévő akkumulátor érintett-e a problémában. Az ellenőrzéshez csak az akkumulátoron található azonosító szám szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik