Élet-Stílus

Windowsos biztonsági réseken át terjed az új vírus

admin
admin

2006. 08. 24. 17:38

A május elején megjelent Trojan.Opnis család szerdán felbukkant legújabb variánsa e-mail üzenetek mellékleteként terjed és a Windows alatti rendszerek biztonsági réseit kihasználva igyekszik kifejteni romboló hatását.

A trójai egy hátsó ajtó (backdoor) segítségével, távolról kísérli meg átvenni a vezérlést, így okozva jelentős károkat a már fertőzött rendszer felett. Bár a kártevő elterjedtsége jelenleg még csak közepesnek mondható, hamarosan újabb variánsok felbukkanása várható.

Napjainkban a vírusírókat egyre inkább az anyagi haszonszerzés motiválja, ezért kártevőiket úgy alkotják meg, hogy azok képesek legyenek tömeges spam küldésre, webszerverek elleni szervezett (DoS, DDoS) támadásokra és más illegális tevékenység végrehajtására. A megfertőzött Zombi számítógépeket és az ezekből álló úgynevezett botnet hálózatokat távolról irányítva, saját anyagi céljaikra használják fel.

A szerdán felbukkant Trojan.Opnis.Z is ebbe a csoportba tartozik. A fertőzött levél szövege angol nyelvű és minden esetben futtatható mellékletet tartalmaz – rendszerint megtévesztő névvel és kiterjesztéssel: „Good Day, Server Report, hello, picture, Status, test, Error, Mail Delivery System, Mail Transaction Failed”.

A melléklet állományok elnevezése a “body, data, doc, docs, document, file, message, readme, test, text” listából keletkeznek, a fájlkiterjesztések pedig az alábbiak lehetnek: “.log, .elm, .msg, .txt, .dat”, valamint további, második extra kiterjesztés “.bat, .cmd, .scr, .exe, .pif” néven szerepel. Futás közben különböző bejegyzéseket is elhelyez a rendszerleíró (Registry) adatbázisban.

Gyanús jel lehet, ha a látszólag magától megnyílik a Jegyzettömb alkalmazás (Notepad) és annak ablakában zagyva karakterek jelennek meg. Továbbterjedéséhez email címek után kutat a fertőzött gép állományaiban.

A Trojan.Opnis.Z készítője egy hátsó ajtó (backdoor) segítségével távolról – HTTP csatornán keresztül – átveheti a vezérlést a fertőzött rendszer felett, ezáltal tetszése szerint programokat futtathat, megváltoztathat, törölhet, akár onnan el is lophat, illetve a gépet felhasználhatja webszerverek elleni támadáshoz is (DoS, DDoS) – mindezt a felhasználó jóváhagyása és legcsekélyebb tudomása nélkül.

A trójai eltávolítása a fertőzött program törlésével lehetséges.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.