Élet-Stílus

Költözik a 125 tonnás Ramszesz-szobor

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka költöztetik át II. Ramszesz egyiptomi fáraó 11 méter magas óriási antik gránitszobrát Kairó központjából a gízai piramisok térségébe.

A városi hatóságok már 10 éve fontolgatták az eddig a központi pályaudvar előtt elhelyezett 3200 éves kolosszus áthelyezését, mert a hektikus kairói közlekedés okozta rezgéstől, a füsttől és a gázoktól a szobor állaga aggasztóan romlott. „Ramszesz megátkozna sírjában, ha nem vinnénk el ezt a szobrát ebből az elképzelhetetlen környezetszennyező káoszból” – jelentette ki az egyiptomi régészeti főhatóság vezetője. A szállításhoz különleges járművet készítettek, mert Nagy Ramszesz, amely számos kairói képeslapon látható, talapzatával együtt 125 tonnát nyom.

A vörösgránit alakot álló helyzetben szállítják, olyan fémszerkezetet építettek köré, amelyet habszivaccsal töltöttek meg a rázkódás hatásainak enyhítésére. Bár maga a szobor először teszi meg az utat, a szállítójármű már másodszor: július 28-án, a muzulmán ünnepre való tekintettel ugyancsak csütörtökről péntekre virradó éjszaka a szobornak egy hasonló súlyú betonmásolatát már baj nélkül eljuttatták a piramisok tövébe.

Ehhez az egyik kairói úthidat ideiglenesen le is bontották. A főpróba tehát sikerült, következik az „előadás”. A 30 méter hosszú költöztető konvoj a pályaudvar elől indul, 5 kilométeres óránkénti sebességgel teszi meg a piramisok fennsíkjáig vezető 35 kilométeres utat. Új helye a sivatag szélén lesz, ott, ahol felépítik majd az új Egyiptomi Múzeumot – várhatólag öt év múlva.

A szoborköltöztetésről egyenes adásban számol be az egyiptomi televízió, de a kolosszus útjához időzített ünneplést lefújták, tekintettel a libanoni háborúra. Az óriásszobor, amelyet 1882-ben találtak Szakkarában, Ptah isten templomának ásatásakor, 1952-ben került Kairó belvárosába. Sokan nemzeti jelképnek tekintették a még Gamal Abdel Nasszer egykori egyiptomi elnök által odaköltöztetett kolosszust – és ezért is ellenezték „kitelepítését”.

II. Ramszesz, akit a Nagy jelzővel illetnek a történészek, az időszámítás előtti XII. században került trónra, megteremtette Egyiptom stabilitását, ellenségei rettegtek tőle. 67 éven át, egészen haláláig uralkodott. A fáraók közül ő építette a legtöbb templomot, és neki volt a legtöbb gyermeke, állítólag 162.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik