Élet-Stílus

Az elektronikai hulladék ellen indított harcot Kína

Kínában új rendeletet adtak ki a már-már hegyekben álló elektronikai hulladék visszaszorítására: az ilyen hulladék keletkezéséért a felelősséget ezentúl a gyártók és a kereskedők viselik.

A gyártók egyebek között kedvezményeket kapnak, ha feldolgozzák tönkrement gyártmányaikat, vagy ha azok mérgező részegységeit az egészségre és a környezetre veszélytelen anyagokból készítik.

Kínában évek óta nő az elektronikus hulladék mennyisége, becslések szerint évente 1,1 millió tonna elektronikai termékhulladékot „szórnak el”. A szemétbe került televíziókészülékek száma már tavaly például ötmillió körül lehetett, mobiltelefonokból kétszer ennyi hevert hulladékként mindenfelé.

Különösen sok veszélyes hulladék ered a kis családi vállalkozású elektronikai termékgyártóktól, a kormányzat szerint komolyan fenyegetik az ország törékeny környezeti egyensúlyát és az emberek egészségét. U

Le kívánnak csapni ugyanakkor az illegális hulladékimportőrökre is, az országban ugyanis sokan vállalkoznak a külföldi elektronikai hulladék befogadására a fejlett államokból, elsősorban az Egyesült Államokból. Sok kínainak nyújt megélhetést a másutt már kiselejtezett gépek szétszerelése, és egyes részeik újbóli hasznosítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik