Élet-Stílus

Schwarzenegger napenergiával kampányol

Arnold Schwarzenegger kormányzóként egy olyan törvény írt alá hétfőn, amely anyagi támogatás biztosít ahhoz, hogy Kalifornia állam a világ legnagyobb napenergia-termelőjévé válhasson.

Schwarzenegger kormányzó nem először áll elő megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos terveivel. Egy tavaszi nyilatkozatában azt fejtegette, hogy 2020-ra 25 százalékkal csökkentené Kalifornia üvegházhatást okozó gázkibocsátását. Ehhez olyan rendelkezéseket hoznának az államban, amelyek előnyben részesítenék a környezetbarát technológiák használatát és új típusú üzemanyagok alkalmazását. A tervben szereplő intézkedések első ütemét 2010-ig kellene megvalósítani, míg a második fázis 2020-ig tartó hosszú távú ütemezést tartalmaz.

A környezetbarát energiaprogram első lépésének tekinthető az a terv, amely hétfőn törvény formájában is aláírásra került. Napenergia-hasznosítás tekintetében Kalifornia meglehetősen jó adottságokkal rendelkezik, és ezt szeretné a kormányzó törvényi szabályozókkal is támogatni.

A most törvénybe iktatott tervek szerint 2018-ig mintegy 1 millió napkollektort helyeznének el az állam területén található lakóházak, üzletek, iskolák és középületek tetőszerkezetén. Az így nyerhető 3 000 megawatt energia jelentősen csökkenthetné az üvegházhatást gerjesztő gázkibocsátás mennyiségét az államban. Előállított energiamennyiség tekintetében pedig Kalifornia a harmadik legnagyobb napfényhasznosítóvá válhatna Japán és Németország mellett.

Noha már januárban jóváhagytak egy mintegy 3 milliárdos programot, amely a napkollektorprogram egy részét finanszírozná, a most megszületett törvény további részleteket tisztáz a megújuló energiahasznosítás elterjesztésének érdekében.

Sokan úgy tartják, hogy a kormányzó pozíciójának megtartása érdekében kampányol a megújuló energiaforrások támogatásával, mindazonáltal a most elkezdődött folyamat példaértékű lehet számos amerikai állam részére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik