Élet-Stílus

Művészet és bor Pesthidegkúton

Jazz- és világzenei koncertek, családi programok, színházi és operaelőadás, előadások, vásár és gasztronómiai ínyencségek – csütörtökön nyit a Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál.

A nyolcadik alkalommal megrendezett rendezvénysorozat játékos, vidám hangulatú gyermek- és családi programjai mellett az érdeklődők megnézhetik a különleges kender-divatbemutatót, meghallgathatják a Budapest Jazz Orchestra és a Honvéd Férfikar vagy Palya Bea koncertjét. Az észak-itáliai Dolomitok szerelmes dalait és táncait mutatja be fáklyafényes koncertjén az Al Tei együttes.

Parádés szereposztásban – Pápai, Nemcsák, Szacsvay játékával – mutatják be A csúnya lány című fergeteges vígjátékot, az opera szerelmesei pedig megnézhetnek egy Donizetti-vígoperát, és élvezhetik a könnyed nyáresti szórakozást nyújtó, hamísítatlan gálaestet, borral és muzsikával. Az éjszakai ráadásról egy svéd gospel- és egy francia világzenei együttes gondoskodik.

Érdekes előadásokat hallgathatnak az érdeklődők a bioborászat, az ökológiai gazdálkodás és az élővizeink és ivóvizeink témakörében. Lesznek izgalmas helytörténeti, művészeti és bábkiállítások, és megcsodálhatjuk-megvásárolhatjuk a hagyományőrző kézművesek portékáit.

Péntektől vasárnapig várja a gyerekeket a Hét Vezér titokzatos jurtája és őseink játékai a Griffmadár fennsíkon, Paprikajancsi csúzlizdája a Vásársétányon, az óriás fa körhinta az Égigérő Dombon és a mesebeli fesztiválfogat, amely Ófalu utcáin repíti végig az utasokat.

A kiváncsiskodókat régi mesterségek fortélyaiba avatják be a szövés-fonás, hímzés, guzsalyazás, orsózás, körmöskézés, csipkeverés, csuhéjazás és korongozás népi mesterei.

A vendéglátásról hagyományos és reformkonyha is gondoskodik. A közönség megkóstolhatja a kül- és belföldről érkező bioborászok nedűit, a Nyers Csaba üstjében főtt köleskását, a kapros, túrós, fokhagymás kenyérlángost, a kendermagos krémmel töltött medvehagymás pogácsát, vagy megismerkedhet a gabonaitalokat és egészséges édességeket felvonultató biokávéházzal.

A Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál nemcsak a helyiek, de a régió és a szakmai közönség elismerését is kivívta az elmúlt évek során. A Klebelsberg Kultúrkúria épületeiben, udvarain és kertjében zajló rendezvény idei mottója – „Tiszta forrásból” – a Bartók-évfordulóhoz kötődő zenei programokra és a környezettudatos életmódra is utal. A hagyományosan magas művészi színvonalat ugyanis a természet és az egészség kultúrájának szellemiségével ötvözi ezen a nyáron a fesztivál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik