Élet-Stílus

Megbukott az orvosi teszteken a japán űrturista

A 34 éves japán üzletember a jövő hónapban indult volna a Nemzetközi Űrállomásra, pótlásáról legkésőbb a jövő hétig döntenek.

Nem ment át az orvosi vizsgálatokon a negyedik űrturista jelölt, a japán Daisuke “Dice-K” Enomoto. A 34 éves üzletember a jövő hónapban indult volna a Nemzetközi Űrállomásra a 14. legénység kíséretében egy orosz Szojuz űrhajón. Enomoto 10 napos útját – ahogy elődeiét is – a Virginia államban működő Space Adventures szervezte meg az Orosz Szövetségi Űrügynökségen keresztül. Az ár ezúttal is 20 millió dollár volt.

Az űrügynökség részéről Igor Panarin szóvivő nyilatkozott Enomoto repülésből történő kizárásáról, az okokról azonban semmi bővebbet nem mondott. Nem részletezte milyen orvosi körülmények hátráltatják a szőkére festett hajú, internetes technológiákból meggazdagodott japánt, azt azonban elmondta, hogy a Szojuz TMA-9 nem marad kihasználatlanul, az ISS legénység mellett mindenképpen lesz egy fizetős utas, akinek a személyéről hamarosan dönteni fognak.

Miguel-Lopez Alegria parancsnok és orosz repülőmérnöke, Mihajil Tyurin mellé legnagyobb eséllyel egy 38 éves hölgy, az iráni származású amerikai állampolgár Anousheh Ansari pályázik. Neve ismerősen csenghet az űrhajózás történéseit figyelemmel kísérők számára: sógora, Amir volt a Rutan-féle SpaceShipOne által elhódított 10 millió dolláros Ansari X-díj egyik főtámogatója, ő a hírek szerint 2 millió dollárral járult hozzá a magánszféra vetélkedésének díjazásához.

Az Ansari család 1979-ben, az iráni sah bukását követően emigrált az Egyesült Államokba és telekommunikációból küzdötte fel magát az elithez. Anousheh férjével és sógorával közösen jelenleg is az űrturizmus elérhetőbbé tételén dolgozik, a Space Adventures-szel társulva egy szuborbitális űrrepülőgép megvalósításán fáradoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik