Élet-Stílus

Problémás, de nem embertelen az iPod-gyártás

admin
admin

2006. 08. 21. 09:10

A szakemberek nem találtak embertelen munkakörülményeket és gyerekmunkára utaló jeleket a iPodokat készítő kínai üzemekben. Ugyanakkor számos hiányosságot tártak fel.

A vizsgálatokra azután került sor, hogy a Mail on Sunday nevű brit lap komoly visszásságokra hívta fel a figyelmet. Az újság tudósítása szerint az Apple iPod készülékeit gyártó Foxconn cég kínai üzmeiben 15 órás munkanapok voltak és az alkalmazottakat 40 eurós havi bérért dolgoztatták. Az amerikai vállalat által kiküldött szakértői csoport megállapította, hogy ezek a vádak alaptalanok voltak és az üzemekben nem dolgoztattak gyerekeket.

Vannak azonban hiányosságok, amelyek ellentétesek az Apple-nél alkalmazott Supplier Code of Conduct – munkafeltéleli követelmény – csomaggal. Ilyen hiányosság volt például, hogy túl sokat kell túlórázni. A ledolgozott órák száma 35 százalékkal magasabb volt, mint a megállapított 60 órás maximum heti óraszám. Ennek kiküszöbölésére idén októbertől részben manuális, részben elektronikus módszereket fognak bevezetni.

A vizsgált esetek negyedében beigazolódott, hogy a kötelezően előírt heti egy szabadnapot szintén elfelejtették biztosítani a dolgozók számára. A bérrendszer szintén meglehetősen átláthatatlan és bonyolult volt, így ezen is változtattak. A Foxconn shenzheni üzemében ezentúl a havi minimálbér 80 euró lesz, míg egy munkaóráért legalább 46 eurocentet kell majd fizetni. A 200 000 alkalmazott közül csak 32 000-nek van helyben szálláslehetősége. Az Apple és a Foxconn ezen is változtatni akar, így szóba került egy új munkásszálló felépítése a gyár területén.

Az Apple ezenkívül vállalta, hogy a jövőben jobban odafigyel majd ezekre a kérdésekre, elősegítik a biztonságos munkakörülmények elfogadását, a dolgozók megfelelő módon történő kezelését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.