Élet-Stílus

Jó évük lesz a vadásztársaságoknak

Bár igazából csak most kezdődik a vadászati idény, de az év eddig eltelt időszaka arra enged következtetni, hogy jó évet zárhatnak a vadászatszervező cégek – mondták el egybehangzóan piaci szereplők a Napi Gazdaságnak.

Tavaly 26 ezer külföldi jött Magyarországra, ami növekedést jelent az elmúlt évek 23-25 ezres létszámához képest – tájékoztatta a lapot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. A mostani idényben újabb növekedéssel lehet számolni: a Naturhun Kft.-nél eddig 1600 külföldi vadászt fogadtak, ami 8 százalékkal több, mint egy éve. A bővülés annak köszönhető, hogy a szervezőknek sikerült új piacokat megnyerniük, így egyre több spanyol, francia érkezik az országba, de a skandinávok is érdeklődnek a vadászati lehetőségek iránt. Az ágazat most kezdi kiheverni az EU-csatlakozás utáni visszaesést, ekkor ugyanis a társaságok kénytelenek voltak árat emelni, mert a tevékenységet magasabb áfakulcsba sorolták, de a forint erősödése is megdrágította az országot – a mostani gyengülés tehát éppen ellenkezőleg hat.

Bár a vadgazdálkodásnak köszönhetően Magyarország még mindig a trófea-világranglista első öt helyezettje között van, sok külföldi vadász újabban inkább a kevésbé drága Romániát, Horvátországot, Szerbiát vagy Bulgáriát keresi fel, ahol a vendégek olcsóbban jutnak jó kiszolgáláshoz. A magyar társaságok éppen az erős konkurencia miatt nem tudják emelni áraikat, mert abban az esetben a külföldiek elpártolnának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik