Élet-Stílus

A HIV elleni természetes védelem titkát kutatják

Egyre több olyan esetről szerzünk tudomást, melyben a HIV vírussal fertőzött személy gyógyszerek alkalmazása nélkül kerekedik felül a halálos kóron.

Az úgynevezett “elit kontrollerek” bár fertőzöttek, elképesztően alacsony szinten fejlesztik ki a vírus antitesteket, ezért gyakorlatilag kezelések nélkül is ugyan olyan tünetmentesek, mint akik antiretrovírus készítményeken élnek. Immunrendszerük természeténél fogva képes elpusztítani a HIV-et.

Bruce Walker, a Massachusetts Közkórház kutatóorvosa úgy döntött, elkezdi tanulmányozni ezeket az eseteket és a pácienseket. Az elit kontroller legfőbb jellemzője, hogy vérében milliliterenként kevesebb mint 50 HIV vírus részecskével rendelkeznek. Munkatársaival egy program keretében már több mint száz elit kontrollert gyűjtött össze, míg a szakterületen együttműködő kollégái további száz főt azonosítottak. Reményei szerint az alanyok tanulmányozásával sikerül megismerni a vírus kordában tartásának alapjait, mellyel teljesen új alapokra helyezhetnék a kezelések kifejlesztését.

A Johns Hopkins Egyetem tanulmánya szerint a fertőzöttek 1-2%-a lehet elit kontoller. Walker szerint a szám túlzó, ő 300 fertőzött alapján csökkentené az arányt. Alacsony terheltségük az újonnan fertőzötteket idézi, magyarázta a Johns Hopkins tanulmánya mögött álló Oliver Laeyendecker, hozzátéve, hogy az elit kontrollerek jóval kisebb fertőzésveszélyt jelentenek, mint a többi vírushordozó. Elmélete szerint ezek az emberek valamilyen genetikai adottságnak köszönhetően ellenállóak az amúgy még mindig gyógyíthatatlan kórokozóval szemben, ami erősebb immunrendszert biztosít számukra, de az sem kizárt, hogy fertőzésük a HIV egy gyenge alfaja, mellyel az emberi immunrendszer még képes felvenni a harcot.

A természetes ellenállásra korábban is találtak már példát. Tíz évvel ezelőtt fedezték fel, hogy Kenyában a szexiparban tevékenykedő nők közül többen is teljesen immunisak voltak a HIV-vel szemben. Látszólag HIV negatívak voltak, vérükben nyoma sem volt az anti-HIV antitesteknek. Valószínűleg T-sejtjeikkel, a fehérvérsejtek egyik csoportjával álltak ellen a vírus támadásainak, nem az antitestekkel. Ezt az irányvonalat több gyógyszergyár kutatja, olyan készítményeken dolgozva melyek a vírus elleni harcra serkentik a T-sejteket, ezek a vakcinák azonban még csak nemrég jutottak túl a kezdeti fázison.

Az elit kontrollerek azonban teljesen más módon élik túl a vírust, mivel vérükben ha csak kis mértékben is, de megtalálható mind a HIV, mind az antitestek, éppen ezért elvileg megfigyelhető hogyan kezeli immunrendszerük a vírust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik