Élet-Stílus

Virágkarnevál Debrecenben

admin
admin

2006. 08. 20. 15:59

Tízezrek nézték végig Debrecen főutcáján, majd a Nagyerdőben, végül a nagyerdei stadionban a 37. debreceni nemzetközi virágkarnevál színpompás menetét vasárnap.

Az idei karneválon 17 virágkocsit és 17 hazai, illetve külföldi művészeti csoportot láthattak az érdeklődők. A fesztiválra Bulgáriából, Macedóniából, Spanyolországból, Törökországból, Görögországból, Szerbiából, Izraelből, Portugáliából és Olaszországból érkeztek művészeti csoportok.

A nagy sikert aratott virágkompozíciókhoz több mint hárommillió szál friss és száraz virágot használtak fel készítőik: a száraz virágok mellett az idén is az őszirózsa, a kardvirág és a büdöske volt a sláger. A 37. debreceni virágkarnevál sok szempontból újítást is hozott: Debrecen város kocsiját most első alkalommal díszíthette fel az érdeklődő lakosság, s az ily módon elkészült kompozíció is felvonult a karneváli menetben és részt vesz a kocsik versenyében.

Ugyancsak első alkalommal indított virágkocsit a református egyház, a kedden Debrecenben befejeződő Magyar Reformátusok Világtalálkozója alkalmából. Az egyházi szimbólumokat láttató virágkocsit a református ifjúsági találkozóra Debrecenbe érkezett kerékpárosok kísérték a menetben.


A kompozíciók közül több is évfordulókhoz kapcsolódott: a Bocskai szabadságharc 400., illetve Bartók Béla születésének 125. évfordulójához. Utóbbi két virágkompozíció témájául is szolgált. Érdekessége volt a menetnek Érmihályfalva versenyen kívüli kocsija, amelynek hatalmas virágharangja az 1456-os nándorfehérvári diadalt idézte. A virágkocsi egyik felirata – Jövőre veletek … pedig már Románia jövő évi európai uniós csatlakozására utalt.

A 17 virágkocsit a karneváli felvonulást követően kiállították a nagyerdei stadionban. Az érdeklődők itt közelről is megnézhetik a kompozíciókat, amelyek este immár kivilágítva vonulnak végig a belvároson. A 37. nemzetközi virágkarnevál az esti felvonulást követően Debrecen főterén látványos tűzijátékkal, majd hajnalig tartó utcabállal fejeződik be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.