Élet-Stílus

Tokaji Palandor – borajánló

Tokaj a legtöbb fogyasztó számára egyenlő az aszúval. A vájtfülűbbek tudják, hogy az aszú csak a jéghegynek, más szóval a termékpiramisnak a csúcsa.












Tokaji Palandor – borajánló 1



Tokaji Palandor – borajánló 2
Tokaji Palandor – borajánló 3

A komolyabb tokaji borászatok azon vannak, hogy az irdatlan szortimentet, melyet a (külföldi) fogyasztó kábé annyira ért, mint Semjén a Gay Pride Day-t, csökkenteni kell. Mert mi is a fordítás, máslás, sőt: a száraz szamorodni, a late harvest, az n+1 puttonyos aszú, satöbbi? Ha három emeletre egyszerűsítjük a kérdést, érthetőbbé válik a dolog: felül aszú, középen late harvest, alul a száraz.

Mert. Nem lehet minden évben aszút készíteni, nem is olyan könnyű a világpiacon az édesbort eladni, valamit csinálni kell azzal a durva sok száraz borral és végül, de elsősorban: a tokaji száraz borok borzasztó jók, versenyképesek a világ nagy szárazboraival ám. És tényleg úgy van, hogy a táj és talaj karaktere a száraz borban tárul fel leginkább, ahol a cukor nem ápol és takar el mindent.

Ilyen száraz bort, a dűlő pompás nevét viselő Palandort penderítem a pultra postan (sic!), egy modernista kispincészet, a Karádi-Berger palackját. Öt hektár, szimpi attitűd, jó ízlésű etikettek, alacsony, egy kilós fürtterhelés, dűlőszelekció, zempléni hordók, elegáns, tiszta ízképek, baráti árak.

Koncentrált, tán még kissé derb anyag ez, még nem állt össze benne teljesen minden borok lényege, a harmónia, de jó kis ásványos afrodiziákus geműze ő. (A badacsonyi, somlói és tokaji vulkánborok a legjobb afrodiziákumok, empirikus tapasztalatokra bazírozom ezt a kijelentésemet). Lágy faktúra, utóízben gyümölcsösség, kesernye és az újhordó (nekem kicsit sok) vaníliája. Tüzes alkohol, kerek savak, 22,2 gramm/liter cukormentes extrakt, 4 gramm maradékcukor, ami csontszáraz, fanyar érzetet ad. Önmagát fehér húsokhoz és halakhoz ajánlja, de szerintem jól megbirkózhat zsírosabb ételekkel, töltött káposztával, vagy mondjuk osztrigával is.

Palandor 2003, Karádi és Berger • Alkohol: 13,04% • Sav: 6,3 g/l Extrakt: 22,2 g/l • Fehér húsokhoz, halakhoz . 1600 forintos pinceáron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik