Élet-Stílus

Kibertámadást szimuláltak az amerikai hatóságok

Egyre fokozódik a terrorfenyegetettség, ezért az amerikai biztonsági erők egy percnyi pihenőt sem engednek meg maguknak. Ezúttal éppen egy lehetséges internetes támadásra készültek fel.

A gyakorlat bármelyik hollywoodi forgatókönyvírónak a becsületére vált volna. Az első online akciók elleni gyakorlatokra már idén februárban sor került és ezt a rendezvényt az amerikai belbiztonsági minisztérium szervezte meg és koordinálta. A cél az volt, hogy az állami és a magáncégeket, illetve szervezeteket megfelelő módon felkészítsék egy a kibervilágban bekövetkező esetleges terroristatámadásra.

Úgy tűnik, a gyakorlat jól sikerült, mert már a sokadik ilyen rendezvényüket tartották meg az amerikai hatóságok. A közvélemény ugyanakkor biztonsági okokból eddig csak kevés részletet ismerhetett meg. Most kiszivárgott egy Powerpoint-bemutató és meglehetősen érdekes dolgokra derült fény. A belbiztonsági minisztérium ugyanis nem az al-Kaida vagy más terroristaszervezetek kibertámadásaira készül fel, az akciók kivitelezői a globalizáció-ellenes csoportok, környezetvédelmi és békeaktivisták, valamint más hasonló jámbornak nevezhető szervezetek voltak.

A Wired magazin irónikusan azt a címet adta egyik cikkének, hogy “Amikor a hippik kiberterroristákká válnak”. A fő célpontot a legutóbbi gyakorlatban a Worldwide Anti-Globalization Alliance nevű szövetség jelentette, amelyik DDoS-támadásokat hajtott végre egyes oldalak ellen és így akadályozta meg a hozzáférést. A másik fő ellenfél a Black Hood Society nevű csoport volt, amelyik katonai hálózatokat támadott meg és magára vállalt több elővárosi vonat és kormányépületek fűtőhelyiségei ellen elkövetett merényleteket.

Ezután a People’s Pact baloldali társaság részben megbénítja az ország energiaellátását, majd a The Tricky Trio nevű hackertrió behatol a légi közlekedési hatóság számítógépes rendszerébe és manipulálja az északi haderő-parancsnokság kommunikációs rendszereit. Kitör a káosz. Valaki ezt kihasználva személyes adatokat lop el egy egészségügyi adatbázisból. Logikai bombák robbannak fel, manipulálják a vezeték nélküli hálózatokat és hamis adatokkal árasztják el az internetes címeket.

A négynapos gyakorlat alatt összesen 800 online támadást szimuláltak. Az akciókban összesen 300-an vettek részt, akik 21 000 e-mailt küldtek és fogadtak. Kérdés persze, hogy ha bekövetkeznek ilyen támadások, mennyit érnek majd ezek a tapasztalatok a gyakorlatban?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik