Élet-Stílus

Horvát szurkolók miatt bukhat az Eb-pályázat

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi eljárást kezdeményezett a horvát szövetség (HNS) ellen, amiért a horvát szurkolók a szerdai, olaszok elleni idegenbeli barátságos mérkőzésen horogkeresztet formáltak, és náci karlendítéssel hergelték a hazai szimpatizánsokat.

A vizsgálat hatással lehet a 2012-es Európa-bajnokságra beadott magyar-horvát közös pályázatra is. Gyárfás Tamás, a kandidálást előkészítő bizottság magyarországi vezetője az MTI-nek elmondta: ő maga a hírekből értesült a rendbontásról, és amennyiben minden úgy történt, ahogy a hírügynökségek jelezték, akkor azt tragikusnak tartja.

Horvát kollegája, Zoran Cvrk egyértelműen tart attól, hogy az atrocitás árt a kandidálásnak. “Minden szurkolói incidens egy pisztolylövés a 2012-es pályázatunkra. Nincs kétség, hogy a FIFA és az UEFA elítéli a történteket. Kérem a szimpatizánsainkat, hogy segítsenek megtalálni a bűnösöket, hogy ki lehessen őket zárni a stadionokból ” – fogalmazott Cvrk. A HNS elnöke, Vlatko Markovic megdöbbent a horvát szurkolók viselkedésétől, és csalódásának adott hangot: “Ezek az elemek az egész országnak kárt okoztak” – tette hozzá.

Az incidensért a fiumei (rijekai) szurkolók Armada nevű csoportja vállalta a felelősséget. “A horogkereszt a mi válaszunk volt az olaszok provokálására. A hazaiak jugoszláv zászlókkal és más kommunista jelekkel ingereltek bennünket” – írták a szurkolók a Jutarnji List című laphoz eljuttatott közleményükben.

A livornói mérkőzést a horvátok 2-0-ra nyerték a világbajnok olaszok ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik