Élet-Stílus

Nő az erdőtűzveszély

Augusztus eleje óta növekszik az erdőtüzek veszélye az Európai Unióban, különösen az Ibériai-félsziget térségében, az idei év ugyanakkor ebből a szempontból jóval nyugodtabb a korábbiaknál – derül ki az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben közzétett összefoglalójából.

A brüsszeli végrehajtó testület ezzel egy időben ismertette az erdőtüzekkel kapcsolatos tavalyi átfogó jelentést, amely szerint Magyarországon 2005-ben összesen 150 erdőtűz keletkezett, az érintett terület pedig elérte a 3530 hektárt. A tagországok napi jelentései és műholdas helyzetelemzések alapján összeállított közlemény szerint idén jóval kevésbé kritikus az erdőtűzhelyzet az unió területén, mint tavaly volt.

A bizottság ugyanakkor azt is jelezte, hogy a tűzveszélyes időszak még messze nem ért véget. Július 31-ig több mint 64 500 hektárnyi erdőterület vált tüzek martalékává az EU-ban. Az azóta eltelt időszakban csak a spanyolországi Galíciában elérte a 88 ezer hektárt, Portugáliában pedig megközelítette az 50 ezer hektárt a tüzekkel sújtott területek nagysága.

Tavaly összesen 610 ezer hektáron tombolt erdőtűz az unióban az összesítő jelentés szerint. Magyarországon a tüzek száma ugyan alatta maradt az előző években jegyzettnek, de a sújtott terület most volt a legnagyobb. A tüzek mintegy kétharmada, csakúgy mint korábban, most is Ózd környékén, az északi országrészben ütött ki. A bizottsági adatok szerint Magyarországon az esetek 59 százalékában nem derült ki a tűz oka, míg 24 százalékot természeti jelenség, 15 százalékot gondatlanság, 1,3 százalékot gyújtogatás okozott.

Az összegzés szerint a tüzek legnagyobb része (tavaly közel 590 ezer hektár) évek óta rendre öt EU-államot sújt: Franciaországot, Spanyolországot, Olaszországot, Portugáliát és Görögországot. Idén tavasszal és nyár elején viszonylag magas volt az erdőtüzek veszélye Észak-Európában, júliusban pedig a szárazság és meleg miatt Közép-Európában. Kiderül a dokumentumból az is, hogy az elmúlt négy évben az EU – az infrastrukturális és vidékfejlesztési pénzeszközökön felül – összesen 11 millió euróval támogatta tagországaiban az erdőtüzekkel kapcsolatos felvilágosító kampányokat, képzést és tanulmányokat. A legnagyobb arányban Görögország, Olaszország, Spanyolország és Portugália részesedett a keretből, Magyarország 231 ezer eurót kapott ilyen célra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik