Élet-Stílus

Kínai kézbe került a Rover

Hamarosan visszatérhetnek a Rover modellek az autópiacra, miután a BMW a jogok után immár a márkanevet is eladta a kínai befektetőknek.

Tavaly nyáron a csődgondnok, a PricewaterhouseCoopers cég felszámolta az MG Rovert. Ennek kapcsán a Nanjing Automobile Corp. kínai autógyártó vásárolhatta fel az MG-t, és a Shanghai Automotive-hoz került a Rover. Utóbbi ekkor megkapta a gyártáshoz szükséges terveket és eszközöket. Ám ezzel csak a Roverhez hasonló autókat tudtak volna gyártani, Rovert nem, mivel a márkanévhez tartozó jogok a BMW tulajdonában voltak.

Most hajlandó volt megválni a névre vonatkozó jogoktól is a bajor gyártó, a Nanjing Automobile javára. Állítólag 16 millió eurót (4,4 milliárd forintot) fizet a kínai cég a BMW-nek a márkanévért. Várhatóan jövő év végén jelenhetnek meg az átdolgozott Rover modellek, de ugyanekkora ígérik a feltámadó MG modelleket is.

Korábban a BMW-é volt a Rover, az MG, a MINI és a Land Rover. A BMW eladta a Fordnak a Land Rovert, majd – miután a Rover 1999-ben 780 millió font adó előtti veszteséget termelt – 10 font jelképes összegért eladta azt a Phoenix brit pénzügyi befektetőcsoportnak, 2000-ben. A Rover név viszont náluk maradt, de engedélyezték annak használatát a Phoenixnek. A MINI-t megtartotta és feltámasztotta a BMW.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik