Élet-Stílus

Ökológiai gyilkosságról beszélt a román érsek

admin
admin

2006. 08. 15. 13:33

Élesen bírálta, ökológiai gyilkosságnak nevezte a verespataki aranybányatervet az erdélyi ortodox egyház egyik vezetője, Bartolomeu Anania kolozsvár-feleki érsek.

Elképzelhetetlen, hogy egyesek milyen könnyelműen tekintenek a Verespatakon készülő ökológiai gyilkosságra – mondta az elöljáró az erdélyi román ortodoxok egyik legnépszerűbb Mária-zarándokhelyén, a füzesmikolai kolostornál százezer ember előtt tartott prédikációjában. Az embereknek meg kell őrizniük a föld felszínének szépségét és termékenységét – tette hozzá.

Bartolomeu Anania szerint ahol nem létezik jóérzés és felelősség, ott legalább a törvénytől és a büntetésektől való felelemnek kellene uralkodnia. Hozzátette: a román törvények azonban meglehetősen engedékenyek. Az ortodox egyház vezetői már többször tiltakoztak a Rosia Maontana Gold Corporation kanadai–román vegyesvállalat által tervezett verespataki aranybánya terve ellen.

A helyszínen legalább 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt a föld, a nemesfémek kiaknázásához a cég ciántechnológiás eljárást alkalmazna. Emiatt a tervezet környezeti kockázataira több civilszervezet is felhívta a figyelmet, akárcsak a román akadémia és az ortodox egyház főhatósága.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.