Élet-Stílus

Chipekkel a gyógyszerhamisítás ellen

admin
admin

2006. 08. 15. 10:58

Az IBM bemutatta rádiófrekvenciás azonosító (RFID) rendszerét, amelynek segítségével a gyógyszeripari termékeknek útja végig megfigyelhető és nyomon követhető.

A rendszer megnehezíti a gyógyszerhamisítványok piacra jutását és megvédi a fogyasztót, biztosítva számára, hogy valóban azt kapja, amit orvosa felírt neki. A világon átlagosan minden 12 vényből nagyjából 1-re adnak ki olyan orvosságot, amelyik hamisítványnak bizonyul – ennek kapcsán a US Food and Drug Administration (Az Egyesült Államok Országos Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) az RFID-ről, mint az egyik legígéretesebb technológiáról nyilatkozott, amellyel biztosítható, hogy a csomagolás tartalma pontosan megfeleljen az orvos rendelvényének.

A gyógyszeripari termékek globális ellátó láncolata meglehetősen bonyolult. A gyógyszerek a gyártás helyszínétől az értékesítés pontjáig akár tíz kézen is átmehetnek. Szoftverei és szolgáltatásai révén a cég segíteni kívánja a gyártók gyógyszertolvajok és gyógyszerhamisítók ellen folytatott küzdelmét, hogy megkímélje őket mindattól a többletköltségtől, amit a visszahívott termékek becserélése, illetve a fogyasztó egyes márkákkal szembeni bizalomvesztése okoz.

A gyógyszeripari termékek forgalmazásának megfigyelésére és nyomon követésére alkalmas RFID rendszere több olyan RFID szoftvert és szolgáltatást foglal magában, amelyek segítségével a gyógyszereknek az ellátó hálózaton átvezető útja automatikusan felkutatható és nyomon követhető. Az RFID árujelzők termékegység-, doboz- és raklapszinten egyaránt rákerülnek a termékekre, hitelesítve annak a gyártótól a nagykereskedőn át a kórházakig és gyógyszertárakig vezető útját. Minden árujelző tartalmaz egy egyedi azonosítót, amely – akár egy rendszámtábla – visszautal az írott terméktájékoztató adataira, például az adagolásra és hatóanyag-tartalomra, a tételszámra, a gyártóra és a lejárat dátumára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.