Élet-Stílus

Burkoltan válnak fizetőssé a közösségi oldalak

Az ingyenes közösségi oldalak tulajdonosai eddig megelégedtek a hirdetési bevételekkel, de mostanában egyre több fizetős szolgáltatással bővítik a virtuális találkozóhelyek kínálatát.

Az, hogy sikeres közösségi oldalt érdemes működtetni, köztudott. A nagy látogatottság vonzza a hirdetőket, akik aztán hagyományos bannerekkel, vagy a manapság már egyre rendhagyóbb kreatív kampányaikkal igyekeznek felkelteni a látogatók érdeklődését termékeik, szolgáltatásaik iránt.

A jó közösségi oldalak ma már portálként összefognak számos ingyenes szolgáltatást, adatbázis és némi hír jellegű szerkesztett tartalmat is. Nem ritkák az online programfüzetek, mozi- és TV-műsorok, koncert- és lemezajánlók az ilyen oldalakon.

Ingyen program, fizetős vonalon

A legnagyobb befektetők is mozgolódnak a témában, hiszen a sikeresek már elkeltek, illetve a Microsoft nemrég jelentette be, hogy saját közösségi oldalt fejleszt, illetve indít. A régóta működő közösségi oldalak több millió látogatóját lassan mindenhonnan fizetős szolgáltatásokkal bombázzák. A zeneletöltő szolgáltatások többsége ingyenesről – némi nyomás hatására – fizetősre váltott, és ha a nagyobb szoftverarchívumokból gyorsan szeretnénk a legfrissebb programokhoz jutni, akkor csekély havi/éves díj ellenében dedikált sávszélességű gyorsabb szerverre irányítanak az oldal üzemeltetői.

Az ingyenes tárhelyek és képgalériák természetesen egyre többször olvasztanak magukba fizetős „képelőhívó” szolgáltatásokat, sőt legtöbbször teljes webáruházak is csatlakoznak egy ilyen nagy látogatottságú oldalhoz.

Az elmúlt hetekben, hónapokban számos példát láthattunk a filmstúdiók érdeklődésére is. Szóba kerültek a BitTorrent fizetős letöltései, a CinemaNow újításai, valamint a DVD-lemezek másolásvédelmének feloldása is. A napokban pedig a 20th Century Fox döntött a bővítés mellett, amelyben filmeket és tévésorozatokat tesznek elérhetővé a MySpace és az IGN oldalain.

A már működő szolgáltatások felhasználóit megkörnyékezve a Microsoft is beszáll a versenybe. Legújabb fejlesztésük a blogszerkesztő, amely a Live Space szolgáltatás felhasználóinak kínál hasznos segédeszközt. Redmondban azt ígérik, hogy a szerkesztő úgy teszi lehetővé a webnaplók szerkesztését, hogy a készítők azonnal – WYSIWYG – látják a végeredményt is. A gyakorlottabb felhasználók HTML-módban is szerkeszthetik online emlékeiket, élményeiket.

Telefónia és Web2

Az internettelefónia hatalmas sikere szintén beindította a kapcsolódó fizetős szolgáltatásokat, amelyeken keresztül a normál díj töredékéért hívhatunk bárkit a világ bármely táján. Természetesen a legnagyobbak már itt is hozzákapcsolták az azonnali üzenetküldő rendszereikhez a Skype-hoz hasonló ingyenes és fizetős megoldásaikat.

A közeli jövőben az online televíziózás, illetve a filmarchívumok robbanásszerű elterjedése mellett egyre többször kerülnek majd elő a Web2-es szolgáltatások is. Néhány év múlva mindannyian az interneten szerkeszthetjük majd dokumentumainkat, grafikonjainkat, sőt filmet vághatunk, vagy képeket szerkeszthetünk az új szolgáltatások segítségével.

A folyamat vége pedig egyértelműen a fizetős online operációs rendszerek megjelenése, amelyhez már nem lesz szükségünk háttértárra és Windowsra, mivel a böngésző segítségével közvetlenül az alacsony költségű saját internetes operációs rendszerünkhöz kapcsolódva modulrendszerben használhatunk majd célprogramokat a különböző feladataink elvégzésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik