Élet-Stílus

Szennyezett a víz Tihanyban és Füreden

admin
admin

2006. 08. 11. 15:46

Megtiltotta az ivóvíz fogyasztását és főzésre való felhasználását a megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Tihanyban, Aszófőn és Balatonfüreden – közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Mint írják, az intézkedést az ivóvízbázis szennyezettsége miatt kellett elrendelni. A szennyezés okait vizsgálják.


A korlátozás mindaddig érvényben marad, amíg a vonatkozó határértékek újból megfelelnek az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeknek – olvasható a közleményben. Az érintett településeken az ivóvizet az önkormányzat biztosítja.


Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője elmondta: a szennyezést a helyi vízmű munkatársai rutinellenőrzés során észlelték, és azonnal tájékoztatták a kistérségi ÁNTSZ-t. Mint mondta, lakossági megbetegedésről egyelőre nem tudnak.


Bóka István balatonfüredi polgármester az InfoRádióban közölte: valamennyi érintettet levélben és szórólapon értesítettek a korlátozásról. A szállodáknak is szóltak az önkormányzat illetékesei. A Dunántúli Regionális Vízmű észak-balatoni igazgatója azt közölte: a bakteriális fertőzést az aszófői kútnál, egy rutinvizsgálat során fedezték fel.


Jelenleg tisztítják a vízhálózatot, amelyből ezért a magas klórtartalom miatt sem lehet fogyasztani. Lentár József elmondta: a mintát augusztus 8-án vették, ennek eredményét azonban csak csütörtökön kapták meg. Pénteken is vettek mintát, amelynek baktériumtartalmáról csak vasárnapra születik meg a vizsgálat eredménye.


R. Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője elmondta: Kifejtette: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tulajdonosként meggyőződött arról, hogy Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a fertőzött kutat lezárta. A vízellátás egy másik kútból folyamatos. A miskolci esethez hasonlóan most is egy talajhoz közeli karsztkút okozta a szennyeződést, de ezúttal egy másik baktériumfajta – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.