Élet-Stílus

Királytigrist találtak Cegléden

admin
admin

2006. 08. 11. 13:48

Egy 68 tonnás második világháborús német harckocsi, a „Királytigris” földbe süllyedt maradványaira bukkantak Cegléd közelében. A típusból az egész világon mindössze 8 darab létezik.

Légrády Lajos, a Magyar Roncskutatók Egyesületének (MRE) elnöke elmondta: másfél évvel ezelőtt egy kollégája beszélgetett a helyi lakosokkal, akik elmesélték neki, hogy a háború után részt kellett venniük egy hatalmas német harckocsi roncsdarabjainak elszállításában, és meg is mutatták azt a helyet, ahol sokáig állt a jármű. Az egyesület műszerekkel vizsgálta a területet, és több alkatrészt megtalált, ám a föld alatt még lehetnek további roncsok.

A német harckocsi a Tigris továbbfejlesztett és megnagyobbított változata, hivatalos megnevezése PzKpfw. VI Ausf.B Tiger II, a köztudatban azonban hatalmas mérete, erős páncélvédettsége és félelmetes tűzereje miatt Királytigris néven szerepelt. A lelet azért rendkívül értékes, mert ebből a típusból az egész világon mindössze 8 darab létezik, és a háború alatt is mindössze 488 darabot gyártottak, míg más típusból több ezret is készítettek a hitleri hadigépezet számára.

A feltárást augusztus 14-én kezdik el, és előreláthatóan egy hét alatt végeznek a roncsok felkutatásával, hacsak nem találnak lövedékeket vagy más veszélyes robbanószereket, amelyek hatástalanítása meghosszabbíthatja a munkálatokat – tette hozzá Légrády Lajos. Az tank alakulatát eredetileg a náci német birodalomból vezényelték Magyarországra 1944 októberében, és a Debrecen körül akkor már javában zajló nagy páncélos ütközetben akarták bevetni a szovjetek ellen.

Az említett német harccsoport tartotta blokád alatt a Budai Várat és más katonai létesítményeket, majd a budapesti események után a Szolnok környéki hídfőharcokban vett részt. Ezt követően – a szovjet csapatok előnyomulása miatt – ismét a Tisza–Duna közére került a hadosztály, és Csemő határában 1944. november 2-án este egy ellentámadás során a harckocsi a nehéz, sáros, süppedős terepen elakadt: vesztét hatalmas tömege okozta.

Annak érdekében, hogy a páncélos ne kerüljön használható állapotban a szovjetek kezére, a németek az önmegsemmisítés mellett döntöttek: a tankot egy másik Királytigrissel kilőtték, majd sorsára hagyták. A háború után – sok más roncshoz hasonlóan – egy részét ócskavasként hasznosították. Az MRE tervei szerint a maradványokat a Bolyai Haditechnikai Parkba szállítják, és kiállítják a páratlan leletet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.