Élet-Stílus

Csillageső szombaton: jönnek a Perseidák

A következő napok égi tüneménye, a Perseida meteorrraj látványos csillagzápora, minden augusztusban megörvendezteti azokat, akik ilyenkor az eget kémlelik. A jelenség szabad szemmel is megfigyelhető, azonban idén a telihold fénye miatt kevesebbet láthatunk az elsuhanó Perseidákból.

A holdfény ellenére is lényegesen több hullócsillagot láthatunk a napokban az éjszakai égbolton, mint az év más időszakában,

A Perseidák


Szülőjüket, a Swift-Tuttle üstököst 1862-ben egymástól füg-getlenül fedezte fel két amerikai csilla-gász, Lewis Swift és Horace Tuttle.

A legkorábbi feljegy-zések az augusztus közepi csillaghullásról azonban az időszá-mításunk utáni 36-ig nyúlnak vissza: ebből az időből származó kínai feljegyzések már megemlékeznek a meteorhullásról.

Nyolcadik, kilencedik, tizedik és tizenegye-dik századi kínai, japán és koreai fel-jegyzések szintén beszámolnak az augusztusi csillag-hullásról, a XII-XIX. század között azon-ban csak szórványos meteorhullásról szól-nak az írások.

A Perseidákat, mint évente bekövetkező, a Perseus csillagkép-ből érkező meteorrajt 1835-ben jegyezték fel először. Néhány európai országban a meteorrajt Szent Lőrinc vértanúról – akire augusztus 10-én emlékeznek, – Szent Lőrinc könnyei-nek is nevezik.

így jó idő esetén idén is érdemes kivonulnunk a városból egy kis éjszakai csillagnézésre.


Meteorok az égen


Hullócsillagok akkor tűnnek fel az égen, ha parányi porszemek vagy fémdarabok ütköznek össze Földünkkel. A parányi porszemek a légkör molekuláival való súrlódásuk következtében azonnal átmelegszenek és felizzanak, felvillanó fénycsíkokként tűnnek fel az égen. Néhány másodperc alatt a meteorok anyaga elég, elpárolog.


A hullócsillag tehát általában meteor, amelyhez gyakran pozitív gondolatokat párosít a mai ember. A történelmi korokban is megfigyelték az ilyen eseményeket és például a meteorok számából jósoltak meg bizonyos eseményeket.


Vannak rajmeteorok, amelyek az év egy időszakában rendszeresen megfigyelhetőek. Ezek a rajok üstökösök, kisbolygók anyagából keletkeznek, és nagyjából azzal azonos pályán keringenek a Nap körül. A most megfigyelhető meteorraj a Swift-Tuttle üstökösből szabadult ki keringései során. Bár az üstökös keringési periódusa 128 év, Földünk minden év augusztusában szabályszerűen összetalálkozik a Perseidák áramával.


Éjszakai programajánló


A szombati égen a Hold este 9 után jelenik meg, így akár a holdkelte előtti időszakban is élvezhető lesz a tiszavirág-életű meteorok égi mutatványa. A városban sajnos a fényszennyezés mindenképpen rontja az élményt, ezért keressünk olyan helyet, ahol a közvilágítás illetve egyéb zavaró fényforrás nem akadályozza a Perseidák megfigyelését.

Éjfél körül akár több tucat látványos fénycsíkot is láthatunk, ha az időjárás kegyes lesz a csillaghullás-rajongókhoz.


A Perseidák csillagzáporát figyelve
Csillageső szombaton: jönnek a Perseidák 1

Látványos metorhullás augusztusban

– ideális viszonyok esetén (felhőtlen, zavaró városi fényektől mentes ég) – akár több meteort is megpillanthatunk percenként.

A látványos esemény csúcspontja ugyan a szombaton várható, de még az azt követő éjszakákon is megfigyelhetjük a Perseidák gyors és fényes csíkjait és a gyönyörű látványt kínáló augusztusi égboltot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik