Élet-Stílus

Medúzainvázió és hőségrekord a Földközi-tengeren

A mostani hűvösebb időjárás ellenére, élénken él még bennünk a júliusi kánikula emléke. Forróság uralkodott a Földközi-tengernél is, ahol a víz hőmérséklete rekordot döntött: három hét alatt 24-ről 30 fokra emelkedett.

Valószínűleg több Mallorcára látogató turista is gondolta úgy az elmúlt hetekben, hogy talán jobb választás lett volna az Északi- vagy a Balti-tengerhez menni. A Földközi-tengerben szinte sehol sem volt kellemes élmény az úszkálás, sem a meleg víz, sem pedig a medúzák miatt, amelyek leginkább a Baleár-szigetek környékén és Spanyolország keleti partjainál szaporodtak el.

A Vöröskereszt adatai szerint csak Katalónia partjainál idén nyáron eddig több mint tízezer embert kezeltek medúza okozta serülés miatt; egyes strandokon pedig még a „fürdeni tilos” tábla is kikerült. A medúzák közül leginkább a világító medúzával (Pelagia noctiluca) lehet találkozni. Nem volt ritka az olyan eset sem, amikor egy négyzetméternyi vízfelületen akár száz medúza úszkál.

Habár a kutatók még nem tudják biztosan, hogy mi okozza a medúzák elszaporodását, az ok valószínűleg a víz magas hőmérsékletében keresendő. Másik lehetséges magyarázatnak tűnik a parti területek elszennyeződése, illetve a medúzák természetes ellenségeinek, például a tintahalnak a visszaszorulása.

A jelenleg is tartó medúzainváziónak komoly káros következményei vannak, és mellesleg elriasztják a turistákat is. Többek között drasztikusan lecsökkent a hering- és a szardíniaállomány, mivel a falánk medúzák elpusztították a fiatal halakat.

A 30 Celsius-fok sem ritka

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) folyamatosan figyelte a közel 3 millió négyzetkilométer kiterjedésű Földközi-tenger felszíni hőmérsékletének változását. Míg július 8-án csak 22–26 Celsius-fok volt a tenger felszíni vízrétegének hőmérséklete, kevesebb mint három hét múlva, július 26-án már 28–30 fokot mértek a nyugati medencében.

Törökország keleti partjainál, az Égei-tengeren volt a legalacsonyabb a hőmérséklet, végig 18 Celsius-fok körül alakult. Viszont az ország déli partjai előtt, csakúgy mint Libanonnál vagy Izraelnél, 28-30 fokot mértek. Az Adriai-partoknál valamivel kellemesebb állapot uralkodott, a víz 25 Celsius-fok körül volt. Hasonlóan hűvösebb volt a víz a Gibraltári-szorosnál, az óceán felől érkező hidegebb víztömeg hűtő hatása következtében.

A víz hőmérséklet-változása nemcsak az időjárás-jelentés szempontjából fontos, hanem a klímaváltozással kapcsolatos kutatások miatt is. Az Európai Űrkutatási Hivatal naponta frissíti, és kiértékeli a hőmérsékleti adatokat, amihez az „Envisat”, a „Meteosat-8” és az Egyesült Államok Óceáni és Légkörkutató Intézetének (National Oceanic and Atmospheric Administration-NOAA) az adatait használják fel.

Mivel a medúzák elszaporodásával kapcsolatban inkább csak találgatások, mintsem biztos elméletek vannak, idén ősztől átfogó kutatás indul a témában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik