Élet-Stílus

Az FVM enyhíti a madárinfluenza miatti korlátozásokat

Július 12. óta nem volt újabb madárinfluenza eset Magyarországon, ezért enyhítik az állategészségügyi korlátozásokat – jelentette be az országos főállatorvos.

Süth Miklós elmondta: ez azt jelenti, hogy a madárinfluenza által érintett területeken a 3 kilométeres védőkörzetet úgynevezett megfigyelési körzetté alakítják. Amennyiben a megfigyelési körzetben újabb madárinfluenza gyanús esetről nem érkezik bejelentés, a védőkörzetté való átminősítéstől számítva a 9. napon a korlátozásokat fel lehet oldani.

A megfigyelési körzetben található telepek újraindítására előreláthatólag augusztus 31-e után nyílik lehetőség, ha addig nem jelentenek újabb madárinfluenzás eseteket.


Az országos főállatorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a madárinfluenza jelenlétével Európában hosszabb távon számolni kell, ezért a víziszárnyasokat csak azokon az állattartó telepeken lehet majd újratelepíteni, ahol az eddiginél szigorúbb állategészségügyi előírásokat betartják. Példaként említette a védőháló alkalmazását a telepeken.


Süth Miklós elmondta: a járványügyi kényszerintézkedések miatt 946 ezer szárnyast öltek le, ezek közül 178 ezret úgynevezett zártvágásban semmisítettek meg. Az állategészségügyi hatóságok által direkt okozott kár összege 847,8 millió forint volt. A kárt szenvedett állattartók 87 százalékának már kiutalták a kártalanítás összegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik