Élet-Stílus

Lebonthatják a holokauszt emlékművet

Bizonytalan a holokauszt áldozatainak emléket állító Igazak Falának sorsa, nem kizárt, hogy a XII.kerületi turulszoborhoz hasonlóan le kell bontani – írja a Népszabadság.

Az Igazak Fala 2005 októberében, a szintén engedély nélkül épített turulnál egy héttel korábban készült el. A közigazgatási hivataltól az Igazak Falát állító hegyvidéki önkormányzat csak a fennmaradási eljárás lefolytatására kijelölendő hatóság megnevezését kérte. Ezzel elismerte, hogy az Igazak Fala nem rendelkezett építési engedéllyel.

Az emlékmű sorsáról döntő elsőfokú határozatra október 15-ig várni kell, eddig az időpontig kell benyújtani azokat a tervmódosításokat, amelyek elkészítésére a hegyvidéki önkormányzatot, illetve az alkotót májusban szólította fel a fennmaradási kérelem elbírálásának ügyében szakértőnek felkért Budapest Galéria.

A XVI. Kerület, mint az eljárás levezénylésére kijelölt építési hatóság a közelmúltban a Budapest Galériára várva felfüggesztette a fennmaradási kérelem elbírálását – mondta Forgács Imre, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője. Az alkotónak október 15-ig kell benyújtania a galériával véleményeztetett új terveket. Ha a Budapest Galéria, miként első körben sem, most sem támogatja az alkotást, a főváros vélhetően napirendre sem veszi a kérdést. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy az alkotást el kell bontani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik