Élet-Stílus

Visszaesett az igény az új autókra

admin
admin

2006. 08. 08. 14:14

A háztartások 11 százaléka tervezi a következő 1-2 évben új autó vásárlását, míg 2000-ben még a megkérdezettek 15 százaléka számolt be vásárlási terveiről – derül ki a GfK Hungária piackutató vállalat felméréséből.

A legnagyobb arányban a 18–29 éves fiatalok nyilatkoztak úgy, hogy új autót szeretnének vásárolni, a megkérdezettek ötöde számolt be vásárlási tervről – olvasható a közlésben. A magyar háztartások mintegy 44 százaléka rendelkezik személygépkocsival, ez az érték alig magasabb az öt évvel ezelőtt mért 43 százalékos adatnál.

Az autótulajdonosok aránya Budapesten alacsonyabb, a fővárosi lakosságnak csak 38 százaléka rendelkezik autóval, míg vidéken az ellátottság minden településtípusnál meghaladja a 45 százalékot. A nyugdíjasháztartásoknak mindössze 23 százaléka rendelkezik autóval. A 40–49 éves korcsoportban a legmagasabb, mintegy 54 százalék azok aránya, akiknek saját autójuk van.

Az autóval rendelkező magyar háztartások 87 százaléka csak egy kocsival rendelkezik, és csak 13 százalék a két vagy több autót is tulajdonló háztartások aránya. Ez a teljes lakosságra vetítve mindössze 6 százalékot jelent.

A felmérés szerint a benzinüzemű gépkocsik a leggyakoribbak Magyarországon: a forgalomban lévő autók 83 százaléka megy benzinnel, és mindössze 13 százalékuk dízel. Egy százalékra tehető a hibridhajtású gépkocsik aránya, a tisztán gázüzeműeké pedig el sem éri az egy százalékot. A válaszadók 2 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni az üzemanyaggal kapcsolatos kérdésre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.