Élet-Stílus

Moszkva önkénteseket keres a „Mars-utazásra”

Az 520 napos űrrepülési teszt résztvevői egy 5 modulból álló „űrhajóban” tölthetik az indulást követő másfél évet. Az „utazás” folyamán tilos alkoholt fogyasztani és dohányozni.

Az igazi Mars-utazásra természetesen még várni kell. Mindezek ellenére az orosz űrhivatal közzétett egy felhívást, amelyben ötfős személyzetet keresnek egy hosszú távú űrutazás modellezésére. Az önkéntesek azt is vállalják, hogy a teszt tervezett 520 napja menetközben akár 700 napra is módosulhat. Az űrhivatal 25 és 50 év közötti egészséges férfiakat és nőket vár a moszkvai Orvosi és Biológiai Kutatóintézetben berendezett földi űrutazásra.

A jelentkezésnek nem feltétele az orosz állampolgárság, tehát elviekben akár nemzetközi legénység is összeállhat a hosszú távú kísérlet idejére. A feltételek között azonban követelmény a teljes dohányzási és alkohol-tilalom. Előnyt élveznek a kiválasztásban azok, akiknek az űrhajósokhoz hasonló civil foglakozásuk van, valószínűleg az induló csapatnak lesz mérnöke, orvosa, számítógépes szakembere és biológusa.

Az „odaút” 250 napja után a „legénység 3 tagja a Mars felszínén is látogatást tehet, ahol mintegy 10-30 napot is eltöltenek egy kisméretű leszálló egységben. Majd következik a visszaút, ha a tesztet irányító kutatók nem hosszabbítják meg a kísérletet.

A Roszkoszmosz közleményében a Mars-utazás szimuláció céljának természetesen a hosszú bezártsággal járó űrutazás hatásainak vizsgálatát jelöli meg.

A repülésen tartama alatt a legénység e-mailen keresztül kommunikálna a küldetésirányítással, a belső kommunikációban és a leszálló modullal való kapcsolattartásban pedig szóba jöhet még a videokapcsolat lehetősége is.

A sajtóközlemény szerint tervezett szimuláció lehetőséget teremt a kutatóintézet számára, hogy új információkat szerezzen a Marsra tervezett űrrepülés orvosi és biológiai és viselkedéstudományi kockázatairól. A tervezett Mars-misszió 2007 negyedik negyedévében kezdődhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik