Élet-Stílus

Mókusháború Nagy-Britanniában

A brit szigetekre száz évvel ezelőtt behurcolt szürke mókusok nagyobb termetüknek és agresszív viselkedésüknek köszönhetően lassanként elvették az életteret az őshonos vörös mókusoktól.

Brit szakértők szerint reménytelen dolog megállítani Nagy-Britannia nagy szigetein a vörös mókusok kipusztulását, ezért a pénzforrásokat inkább a kisebb szigetek vörös farkú rágcsálóinak megóvására kellene koncentrálni. Bár a britek sajnálnak megválni megszokott mókusaiktól, a vörös mókus világviszonylatban nem számít veszélyeztetettnek, s elzárt helyeken, mint például az Isle of Wight sziget, Nagy-Britanniában is fenntarthatók kolóniák.

A szürke mókusok sikerét előbb nagyobb testükkel, később agresszívabb viselkedésükkel magyarázták, de az is magyarázhatja terjedésüket, hogy többféle táplálékot hajlandók elfogyasztani. Lehet, hogy a valódi ok az, amelyre egy viszonylag friss vizsgálat derített fényt: a szürke mókusok hordoznak egy vírust, amellyel szemben védettek, de ugyanez a vírus a vörös mókusokra halálos.

A szürke mókusok diadalmenetét sokan harcias módszerekkel szeretnék megállítani. Murdo Fraser konzervatív skót képviselő javasolta, hogy tűzzenek ki vérdíjat rájuk, azaz fizessenek jutalmat a szürke mókust lelövő vagy csapdába ejtő személyeknek. Stephen Harris, a bristoli egyetem kutatója szerint kidobott pénz harcolni a szürke mókusok ellen. Sok próbálkozás volt már, de egyik sem járt sikerrel. Sokkal olcsóbb és bevált recept elzárt szigeteken berendezni rezervátumokat a ritka vagy veszélyeztetett fajoknak, és Nagy-Britannia nem szűkölködik ilyenekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik