Élet-Stílus

A csapadékos idő miatt áradnak a folyók

Az elmúlt napok esős időjárása miatt jelentős árhullám vonul le a Tiszán és a Dunán is, helyenként III. fokú készültséget is el kell rendelni. Az ország nagy részén a jövő hét elején is csapadékos idő várható.

Napok óta egy elöregedő ciklon örvénylik a Kárpát-medence felett, amely csak lassan mozog kelet felé. E miatt kedden még sok lesz felettünk a felhő, viszont egyre növekszenek a napsütéses időszakok. Holnap reggelig többfelé lehet esőre, záporra számítani. Keleten, illetve az Alpok területén szórványosan zivatar is kialakulhat. A csapadék mennyisége területi átlagban a legtöbb vízgyűjtőn 5 milliméter alatt marad.

Ezt követően átmenetileg szárazabb időjárás lesz a jellemző: több lesz a napsütés, és egyre kevesebb helyen alakulnak ki záporok, majd a hét végétől nyugat felől egy ciklon közelíti meg a térséget. Ekkor előbb főleg az osztrák és német, majd a dunántúli vízgyűjtőkön is sokfelé fordulhat elő csapadék, melynek 12 órás mennyisége területi átlagban 10-20 milliméter is lehet. A ciklon kelet felé helyeződésével a jövő hét elején a keleti területeken is megnövekszik a csapadékhajlam, de a csapadék mennyisége ott már ennél kevesebb lesz.

Az elmúlt napokban a Duna német és osztrák vízgyűjtőin 70–130 milliméter csapadék hullott területi átlagban, ami egy árhullámot indított el. A csapadék-utánpótlás a német területen és az Inn vízgyűjtőjén megszűnt, de a Traun és az Enns, a Bécsi-medence területén, a Morva, a Rába-Répce vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában is még területi átlagban 30-35 milliméter csapadékot mértek.

A Duna vízállása a nagybajcsi vízmércénél az elmúlt 24 órában több mint két métert emelkedett, és jelenleg 505 centiméter (II. fok 540 cm). Az I. fokú árvízvédelemi készültség ma (kedd) reggel 6 órától van érvényben. Várhatóan a nap folyamán II. fokú készültséget is el kell rendelni. A tetőzés szerdán várható a III. fokú szint felett. A levonuló árhullám Komáromban és Esztergomban is várhatóan I. fokú készültséget meghaladó vízszinteket fog okozni. A jelenlegi előrejelzések szerint Budapestnél 11-én, pénteken a rakpart szintje körüli tetőzés várható.

Árhullám indult a Lajtán is, mely várhatóan meghaladja az I. fokot, pontosabb értéket csak az osztrák oldali vízmércék tetőzése után lehet mondani.

Folyóink fővédvonalain jelenleg 190 kilométer hosszon van védelmi készültség. III. fokú a korábbi rendkívüli árvíz utáni helyreállításokkal érintett szakaszokon a Tiszán, összesen 157 kilométer hosszon és I. fokú a készültség 33 kilométer hosszon van a Duna felső – szigetközi – szakaszán – áll a KvVM jelentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik