Élet-Stílus

Rekord számú látogató a Művészetek Völgyében

A Művészetek Völgye egyik legsikeresebb fesztiválját zártuk; a látogatók száma a tavalyi 200 ezerhez képest 15-20 százalékkal több volt, megközelítette a 250 ezret - mondta Márta István a fesztivál zárónapján.

A fesztivál igazgatója elmondta: az 1029 programból mindössze 30 maradt el betegség vagy felhőszakadás miatt. A programok zöme nagy sikerrel “ment le”, a legtöbbre ötször-hatszor annyian szerettek volna bejutni, mint amennyi hely volt a teremben, sátorban vagy a szabadtéri placcon. Rendkívül látogatottak voltak az Öcs község kőfejtőjében megrendezett Világzene, népzene elnevezésű programok, a kapolcsi jazz színpad esti előadásaira pedig csak azok juthattak be, akik már délután helyet foglaltak.

Márta István szerint idén is fiatalok tömegét vonzotta a Monostorapátiban felállított rockszínpad, ahol esténkét 2-3 ezren hallgatták a zenekarokat; többek közt fellépett például A Kispál és Borz, a Kaukázus, Török Ádám és a Mini, Tátrai Tibor és a Magyar Atom, a Beat Dis, a Bikini, a Kiscsillag, a KFT és a Hobo Blues Band.

A fesztivál igazgatója a színházi programok közül kiemelte a Bárka Színház pulai előadásait, a Godot Dumaszínház monostorapáti műsorait, s érdekes produkciókat lehetett látni a Színház és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatóitól is. Hozzátette: páratlanul érdekesek voltak a Krétakör Színház fellépései az egykori – ma már használaton kívüli – taliándörögdi űrtávközlési állomás épületében.

A Krétakör Űrbázison is mindig telt ház volt – jegyezte meg Márta István. Sok látogatót vonzott Öcs községbe a kétnapos csángófesztivál, s nemkülönben sikeresek voltak a Zsidó Kulturális Napok Taliándörögdön – vélekedett az igazgató. Mártai István kitért arra is, hogy a vártnál is nagyobb érdeklődés nyilvánult meg az Örökségvölgy úgynevezett falutekergő túrái iránt – a kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakértő munkatársai mutatták be a Művészetek völgye hat falujának épített értékeit -, de kedveltek voltak a zöldprogramok, az erdőjáró túrák is. Tájékoztatása szerint a “zöld aktivisták” mintegy 60-80 köbméternyi szelektív hulladékot gyűjtöttek össze.

Kitért az igazgató arra is, hogy nem csak a programok és a látogatók számában, hanem a már hagyományosnak nevezhető völgyi véradásokon is rekord született; tíz nap alatt a véradók száma jóval meghaladta az ezret, a levett vér mennyisége pedig elérte a 600 liternyit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik