Élet-Stílus

A Miskolci Vízművek vállalja a felelősséget

A vízvezeték esetleges hibáiért, műszaki állapotáért a Miskolci Vízművek vezetése vállalja a felelősséget – hangsúlyozta hétfői sajtótájékoztatóján a társaság igazgatója.

A vízvezetékek esetleges hibáiért a felelősséget vállalnunk kell, még akkor is, ha mindez egyéb más okokhoz, rendkívüli időjáráshoz, a korábbi időszakban hozott intézkedésekhez, környezeti körülményekhez vagy pénzhiányhoz köthető – mondta Vojtilla László, a Miskolci Vízművek (Mivíz) Kft. igazgatója.

Persányi vs. Vojtilla

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által elrendelt, a miskolci ivóvízszennyezés vizsgálatáról szóló jelentésről azonban az a véleménye, hogy az pontosításra, kiegészítésre szorul. „A vizsgálat eredménye súlyos hiányosságként említi azt, hogy a Mivíz nem rendelkezik egységes rendszerbe foglalt vízjogi engedéllyel, holott erre nem kötelezi jogszabály, ugyanis minden egyes létesítményének megvan az üzemeltetési engedélye” – magyarázta álláspontját.

Kiemelte: a kritikákat fogadni kell, a minisztériumi és az önkormányzati bizottság jelentése egyébként számos ponton egybecseng a vállalat által korábban célként meghatározott tervekkel. A minisztériumi jelentés is megerősíti, hogy az eddigi ismeretek és tapasztalatok alapján a kialakított műszaki rendszer az előre nem látható – 100 évben egyszer előforduló – szélsőséges időjárás hatására bekövetkezett rendkívüli helyzet ellensúlyozására nem volt elegendő – mutatott rá az igazgató.

A miskolci vízszennyeződés óta egyébként a társaság a korábbi háromszorosára emelte a vízben a klórszintet, amely egészségügyi problémát nem okoz. Megkezdték a korszerű monitoringrendszer kiépítését is, amely percenként méri a víz esetleges szervesanyag-tartalmát, és azonnal jelez, ha szennyeződés történt.

A karsztvíz nem elég

Vojtilla László kitért a jelentésnek azon megállapítására, amely szerint a borsodi megyeszékhely ivóvízellátása nem támaszkodhat teljesen a karsztvizekre. Példaként említette, hogy az elmúlt tíz évben a regionális vízműtől folyamatosan vásárolták az ivóvizet, évente körülbelül 200–300 millió forint értékben, kifejezetten azért, hogy az állami tulajdonú társaság a város érdekében is fenn tudja tartani a nagy kapacitásokat. Kiemelte, hogy a karsztvíz nagyon jó minőségű víz, s erről nem szabad lemondani. „A júniusi rendkívüli időjárás bebizonyította sebezhetőségét”, pótlólagos beruházásokkal, műszaki, szervezési intézkedésekkel biztosítható, hogy időjárás okozta szennyeződés ne juthasson az ivóvízelosztó hálózatba – jegyezte meg.

A júniusi miskolci vízszennyezés következtében 3 ezren betegedtek meg, s több százan kórházba kerültek. Az ivóvíz pedig hetekig ihatatlan volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik