Élet-Stílus

Ingyenes lexikon a 100 dolláros laptopon?

admin
admin

2006. 08. 07. 11:02

Az olcsó laptopok előállítását célzó szervezet (OLPC) úgy döntött, hogy Wikipedia-tartalommal töltené fel a szegény országoknak tervezett laptopokat.

A Nicholas Negroponte vezette – a szegény országok felzárkóztatására megálmodott – projekt egyre többször ad hírt a százdolláros laptop részleteiről. Az ENSZ által is támogatott eszköz ugyan még csak prototípus formában létezik, egyre inkább előtérbe kerül a kérdés, hogy mennyit rendelnek meg majd a szegényebb országok. A rendelések száma jelentősen függ majd attól, hogy milyen mennyiségű és minőségű tartalmat érhetnek el a felhasználók a százdollárosra tervezett eszköz segítségével.

Az értékes tartalommal kapcsolatban most váratlan segítséget kaptak a laptop kiagyalói azzal, hogy a Wikipedia alapítója, Jimmy Wales bejelentette, ingyenes tartalmat biztosít a felzárkóztató program részére. Az internetes lexikon terveit egy konferencián fedte fel Wales, aki hangsúlyozta, hogy a világon nem mindenkinek van szélessávú elérése, s az ingyenes lexikont így azok is használhatnák, akik nem férhetnek hozzá az online tartalomhoz.

A támogatók és ellenzők között azonban folyamatos vita folyik azzal kapcsolatban, hogy van-e értelme több millió ilyen eszközzel ellátni a fejlődő országok gyermekeit. Megoldást jelent-e a technológiai lemaradás megszüntetésére az olcsó, ám elég korlátozott funkcionalitású kurblis laptop?

Az már szinte bizonyos, hogy az olcsó gépeken futó operációs rendszert a szabad forráskódú Red Hat Linux adja majd a vezetékes áramforrás nélkül is működtethető számítógépecskékhez.

Az ellenzők között találjuk az Intelt és a Microsoftot, amelyek vezetői nem tartják jó ötletnek az olcsó laptop tervét, mindazok mellett, hogy a pletykák szerint mindkét cég dolgozik a saját olcsó eszközén.

Az OLPC-projekt azonban mindenképpen megmozgatta a világot. Negroponte tervei szerint hamarosan megkezdődhet az első modellek gyártása is a több millió előzetes megrendelésre épülő olcsó laptop program keretében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.