Élet-Stílus

Két ellopott műkincset visszaadtak az Ermitázsnak

admin
admin

2006. 08. 04. 19:10

Egy névtelen betelefonáló a szentpétervári rendőrség melletti kukában adta át az Ermitázsból ellopott ikont, egy régiségkereskedő pedig aranykelyhet szolgáltatott vissza a hatóságoknak.

A rendőrséget felhívó névtelen betelefonáló jelentette, hogy az eltűnt műtárgyak egyike a rendőrség irodája melletti utcán lévő szemeteskukában van – közölte a rendőrség szóvivője. A negyvenszer harminckét centiméteres ikont az egyik legértékesebb műtárgynak tartják a világhírű szentpétervári múzeumból eltűnt 221 kiállítási tárgy közül.

A másik visszakerült kincset, a 19. századból származó kelyhet egy moszkvai régiségkereskedő azt követően adta át a hatóságoknak, hogy felfedezte, az értékes műtárgy a világhírű szentpétervári múzeumból eltűnt kiállítási tárgyak egyike. Az arannyal és ezüsttel körbefuttatott, drágakövekkel gazdagon díszített kelyhet, amelyet már számos műtárgyaukción kínáltak eladásra, a régiségkereskedő 2004-ben vásárolta.

A 221 műtárgy ellopását egy 2005 októberében kezdődő rutinvizsgálat nyomán fedezték fel július végén. Az eltűnt dísztárgyak között több tucat arany- vagy ezüstborítású szentkép, zománcberakásos ezüstvázák, órák és ékszerek vannak. Mihail Pjotrovszkij, a múzeum igazgatója kedden a múzeum dolgozóit okolta a műkincsek eltűnéséért, mondván, a lopást több év alatt követték el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.