Élet-Stílus

Visszatérhet a rosszemlékű DDT

admin
admin

2006. 08. 03. 12:18

Több afrikai ország újra használatba akarja vonni a nyolcvanas években sok országban betiltott rovarirtót, a DDT-t. Úgy tűnik ugyanis, hogy rák, nemzőképtelenség, kipusztult fajok ellenére ez a leghatékonyabb malária elleni védőszer.

Több afrikai ország, köztük Kenya és Uganda is azt tervezi, hogy ismét beveti a DDT-t a maláriát hordozó moszktók elleni küzdelemben A kór Afrikában szedi áldozatainak 90 százalékát, Ugandában az elmúlt 15 évben ötszörösére nőtt a maláriás megbetegedések száma. A becslések szerint Afrikában a malária mintegy 12 milliárd dollár gazdasági kárt okoz, és a betegséggel kapcsolatos egészségügyi kiadások jelentős összegeket emésztenek fel a nemzeti össztermékből.

Rettegett méreggé vált

A DDT (diklór-difenil-triklóretán) egykor csodaszerként vonult be a „történelembe” – feltalálója, Paul Müller orvosi Nobel-díjat is kapott érte -, a vegyületet a második világháborúban és az azt követő időszakban a tífuszt, pestist, maláriát és sárgalázt terjesztő tetvek, bolhák és szúnyogok ellen használták. Növényvédelmi célú használata is elterjedt, többek között az Európában éppen hódító kolorádóbogár ellen vetették be.

A szer világszerte milliók életét mentette meg, de ennek ára volt: hatalmas pusztítást végzett az ökoszisztémában. Időközben bebizonyosodott rákkeltő hatása, valamint hogy nemzőképtelenséget okoz állatok és emberek körében egyaránt. Mivel zsírban oldódó vegyületről van szó, a táplálékláncon keresztül eljut a végső fogyasztóig és felhalmozódik a szervezetben. A lakosság körében szerte a világon még most is kimutatható a szer a zsírszövetben, a vérben és az anyatejben.

A DDT rákkeltő és születési rendellenességet okozó hatása is hamar ismertté vált. Azokon a területeken ahol nagy mennyiségben használták, megugrott a koraszülések és az értelmi fogyatékkal születők aránya. Hazánkban 1968-ban, a világon elsőként tiltották be a gyártását, de a hetvenes években még használták a meglévő készleteket. Az Egyesült Államok 1972-ben tiltotta be a szert, példáját több ország is követte a hetvenes-nyolcvanas években.

Lehetőség

A szer nem csak rovarirtó de rovarriasztó szerként is működik. A szakértők javasolják, hogy a DDT-t ne kiszórva, hanem kis mennyiségben a házfalakat „beporozva” használják, így csökkenthető az emberre és a természeti környezetre gyakorolt káros hatás. A DDT kipárolgása távol tartja a moszkitókat a területtől.

Szakértők szerint komoly kontrollrendszer kidolgozására van szükség, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy ha bármelyik gazdálkodó hozzájuthat a szerhez, túladagolás és helytelen használat lesz a következménye, ami további környezet-egészségügyi problémákhoz vezet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.