Élet-Stílus

A konferencia-résztvevők többsége külföldi volt

A 2006 első félévében a nemzetközi konferenciák száma 8,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a konferenciákon részt vevő nemzetek száma pedig meghaladta a tizet – közölte a Magyar Turizmus Zrt.

A Magyar Turizmus Zrt. által végzett felmérés szerint 2006 első félévében 79 cég szervezett vagy tartott a kritériumoknak megfelelő konferenciát, valamint 100 helyszíngazda, szervező, illetve szövetség kritériumoknak nem megfelelő rendezvényének is Magyarország adott helyszínt.

A Magyar Turizmus Zrt. 2001 óta (amióta kongresszusi statisztikát készít), az első félévek adatait figyelembe véve 2006 első hat hónapjában regisztrált a legtöbb, a kritériumoknak megfelelő konferenciát, összesen 197-et.

A vásárokkal együtt vizsgált adatok alapján a magyarországi kongresszusi piac a rendezvények száma tekintetében 11,7 százalékos növekedést mutatott. A nemzetközi konferenciákon átlagosan több mint tíz nemzet képviselői vettek részt, az átlagos tartózkodási idő 4,4 nap volt, ami 2001 óta a leghosszabb tartózkodási idő.

Az előző év azonos időszakához képest a 100 fő alatti rendezvények részaránya 47 százalékról 43 százalékra csökkent. A 100–500 fős konferenciák részaránya 7 százalékpontos emelkedést mutat (54 százalék), az 500 fő feletti rendezvények részaránya pedig 6 százalékos részarányról a felére csökkent.

Több gazdasági rendezvény

Az első félévben 23 százalékról 27 százalékra nőtt az alacsony átlagos résztvevőszámú (149 fő) gazdasági rendezvények száma, ezzel ellentétben a legmagasabb átlagos résztvevőszámmal jellemezhető (228 fő) orvosi témájú konferenciák részaránya 6 százalékponttal 18 százalékra csökkent. Ezeknek a változásoknak a következményeként a konferenciák átlagos résztvevőszáma 1,8 százalékkal, 171 főre csökkent. Az egyéb tudományos konferenciák részaránya 23 százalékról 15 százalékra csökkent, az informatikai rendezvények – a 3 százalékos aránycsökkenés ellenére is – 10 százalékos részarányt képviselnek a nemzetközi konferenciákból.

A külföldiek voltak többségben

A konferenciák háromnegyedének helyszínéül Budapestet választották. A konferenciák közel egynegyedén (23 százalék) nem vettek részt magyarok, a rendezvényeken részt vevők többsége (69 százalék) pedig külföldi volt. Az egynapos rendezvények aránya közel felére esett vissza, a hat napnál hosszabb konferenciák aránya viszont ugyanennyivel nőtt 2005 első félévéhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik