Élet-Stílus

Firefox: túl a 200 millió letöltésen

A nyílt forráskódú böngészőt fejlesztő Mozilla alapítvány szerint a siker titka a megbízható és biztonságos működés.

A Firefox letöltések természetesen nem jelentik azt, hogy ennyi felhasználója lenne az alternatív böngészőnek, de a felmérések szerint a legújabb verzió megjelenésével a Microsoft további felhasználókat vesztett az elmúlt idöszakban. Az internetezők között úgy tűnik egyre népszerűbb a Firefox.

Egy júliusban megjelent – a webböngésző használatról szóló – tanulmányában a holland OneStat.com azt állítja, hogy a Firefox további felhasználókat hódított el a Microsofttól. Míg májusban még csak 11,79 százalékot ért el a feltörekvő Mozilla termék részaránya, júniusban további növekedést mutatott (12,93 százalék) az alternatívok vezérhajója.

A Firefox fejlesztői most is a biztonságra helyezték a legnagyobb hangsúlyt. Az új változatot egy adathalászat (phishing) elleni szűrővel egészítették ki, amely kiszűri az érzékeny adataink megszerzésére létrehozott oldalakat és így megelőzheti azt, hogy személyes adataink illetéktelen kezekbe kerüljenek.

A Microsoft noha kicsinynek tűnő részesedést veszített ismét a böngészők, de nem árt tudni, hogy a mostani 2 százalék megegyezik egy-két alternatív böngésző tervezett teljes piaci részesedésével.

Az aktuális bétaverzió letöltései ugyan remekül alakulnak, a „nagy durranást” a Mozilla a Firefox 2.0 végső változatának megjelenésével szeptember végére tervezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik