Élet-Stílus

Szabálysértési eljárás Magyarország ellen

admin
admin

2006. 08. 02. 09:44

Szabálysértési eljárást indított Magyarország és további 14 tagállam ellen az Európai Unió a szén-dioxid-kibocsátási terv leadásának késése miatt – írja a Világgazdaság.

Az érintett országok nem küldték el az előírt határidőre, június 30-ig Brüsszelnek a 2008 utáni időszakra vonatkozó emissziós tervüket. A bizottság ezért hivatalos levélben értesítette a tagállamokat a mulasztásról (ez a szabálysértési eljárás első szakasza), illetve arra kérte őket, hogy adjanak meg egy pontos határidőt a tervek elküldésére. Amennyiben az érintett kormányok egy hónapon belül nem válaszolnak a levélre, a bizottság akár az Európai Bíróság elé is viheti az ügyet.

Hazánk mellett Ausztria, Belgium, Ciprus, Dánia, Málta, Hollandia, Portugália, Szlovénia, Szlovákia, illetve Cseh-, Finn-, Olasz-, Lett- és Svédország kapott figyelmeztető levelet.

A miniszteri tanácsban már meg is kezdődött a többi tagállam által időben beadott úgynevezett nemzeti allokációs tervek értékelése; ezeket a 2008-tól induló második emissziós kereskedelmi rendszerre vonatkozóan kell elküldeniük a tagországoknak.

Az egyes nemzeti tervek mielőbbi átadása azért fontos, mert a bizottság az év végén döntést szeretne hozni a 2008–2012 közötti CO2-kibocsátási rendszerről. Brüsszel addig viszont nem kezd hozzá a tervek érdemi elemzéséhez, amíg minden tagállam nem küldte el az elképzeléseit, az év végi döntéshez azonban legkésőbb októberben el kell indítania az értékelési folyamatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.